Denne uka har regionale kanaler meldt at det er behov for en oppgradering av veiene i Nord-Troms. Det er usedvanlig bra! Jo flere som forteller om dårlige veier og for små ferger, jo bedre.

Framtid i Nord har gjentatte ganger, både på lederplass og i artikler, tatt opp problemene med fylkesveien fra Langslett og til Skjervøy, og fra Skattørsundbrua og helt til Lauksundskaret. Kravet om større og nyere materiell har vært tatt opp gjentatte ganger, så langt uten andre lovnader enn at Arnøy-sambandet skal få en større ferge i 2020 - kanskje.

Ferga «Reinøy» var ny i 1989, samme året som Madonna sang hiten, «Like a prayer», for første gang. Denne ferga er livsnerve for selskapet, Arnøy Laks. Hver eneste dag i høysesongen sender dette lokalt eide selskapet ut laks for åtte millioner kroner, fordelt på åtte vogntog. Det er sannsynligvis mye mer enn hva den gamle ferga er verdt. Kanskje holder det med én tur for å «kjøpe» den ut.

Hver eneste dag opplever Arnøy Laks at laks blir stående på vent på fergeleiet. De opplever at lastebiler ikke kommer ut. At kassebiler står fast på ferga. At arbeidere ikke kommer seg til eller fra jobb. Og de fastboende lider av og med akkurat de samme problemene. Og til svar får de at de må vente til 2020 før de kanskje får en ny båt. Det holder ikke!

Når lasta endelig kommer i land på Kågen, skal den fraktes gjennom to 26 år gamle tunneler hvis høyde og bredde ikke svarer dagens krav. Det holder ikke!

Seks milliarder kroner. Det er den samla, årlige lakseeksporten gjennom Maursundtunnelen. Seks milliarder kroner. Og likevel må Skjervøy og Nord-Troms vente i årevis på penger til ferge, tunneler og veiopprustning.

Det har de siste dagene blitt gjort et poeng av enkelte av at Nord-Troms mangler en samlet front. En front som kan tale regionens sak, både i samferdselssaker, men også andre saker.

Vi skal ikke krangle på det, men dersom ikke bevilgende myndigheter har fått med seg dette til nå, så spørs det om talerør er det som behøves. Det begynner å ligne mer på et behov for spesialundervisning.