I tiårsperioden mellom 2003 og 2013 steg den gjennomsnittlige gjelda i Nordreisa med nær 95 millioner kroner. I samme periode økte gjennomsnittlig bruttolønn med bare 52,5 prosent. Med andre ord vokser gjelda omtrent dobbelt så fort som lønningsposen til folk flest. Kvadratmeterprisen for boliger steg med 130 prosent de samme årene, og ligningsverdien med tilnærmet det samme, med en vekst på 132 prosent.

Tallene er basert på prisene for boliger som selges, men størrelse og standard på boligene er ikke vektlagt. Tallene er hentet fra SSB. Selv om fjorårstall ennå ikke foreligger, forventes det at utviklingen har vært noenlunde lik mønsteret fra 2013.

Sparebank 1 Nord-Norge mener likevel at den høye gjeldsveksten foreløpig ikke gir grunnlag for å spekulere i at en boligboble er i emning. Kommunikasjonssjef Geir Håvard Hanssen i Sparebank 1 sier at bankene hele tiden vurderer gjeldsbetjeningsevnen til låntakerne ut fra dagens rentenivå og inntektsforholdene til husholdningen.

Det legges også inn en renterisiko på fem prosent for å ta høyde for mulig rentestigning fremover. Prisnivået på boliger i Nord-Troms vurderes ennå ikke som spesielt høyt, selv om boliger og leiligheter i Storslett sentrum har kommet godt etter de andre byene i det siste, delvis også på grunn av økt standard.

I Troms som helhet har man opplevd en høyere boligprisvekst enn resten av landet, selvsagt mest drevet av Tromsø, der presset på boligmarkedet er svært høyt. Holder man Tromsø utenfor, viser statistikken en gjeldsvekst siste 12 måneder på 10,7 prosent. Boligprisveksten i Norge var i samme periode 7,9 prosent.

Selv om Sparebanken 1 og andre banker ennå anser gjeldsveksten og boligprisveksten som uproblematisk, så aner vi likevel en aldri så liten bekymringsrynke i panna til långiverne. Med lavere vekst i oljerelatert virksomhet og økende arbeidsledighet, kan problemer med å betjene lån fort melde seg. Og hvor lenge kan gjeldsøkningen i norske husholdninger bare fortsette? Intet tre vokser som kjent inn i himmelen.