Nordreisa kommunestyre behandlet og vedtok neste års budsjett på onsdag. Kommunen har i mange år drevet på sparebluss med vakanser i stillinger og innkjøpsstopp gjennom store deler av året. Denne måten å drifte kommunen på kan ikke fortsette. Vi er nødt til å omstille organisasjonen for å tilpasse våre utgifter til de inntektsrammene vi har fått fra regjeringen. Derfor har de samarbeidende partiene SV, SP, MDG og AP besluttet at kommunestyret ikke skulle ta inn noen nye tiltak i budsjettvedtaket.

Vi skal ha fokus på full gjennomgang av alle tjenestene i kommunene, og de ulike sektorene har fått i oppdrag å sette sammen nye bemanningsplaner i henhold til de nye økonomiske rammene for de ulike sektorene. Realiteten er slik den er.

Vi har ikke mer penger enn det vi har, så alle nye tiltak må vi få til innenfor de rammene vi har. Det vil bety omstruktureringer, og det vil bety at noen stillinger vil bli fjernet. Vi legger vekt på at gode faglige vurderinger og involvering av ansatte og fagorganisasjoner skal ligge til grunn for de vedtakene vi kommer til å gjøre. Derfor er det viktig å bruke tiden fram til mars. Alle mulige tiltak må vurderes og det kreves tettere samarbeid innad og på tvers av sektorene, både politisk og administrativt.

Det er viktig for de samarbeidende partiene å understreke at det er ingen krise i Nordreisa kommune, selv om vi står foran en del endringer. Både sektor for administrasjonen, oppvekst og kultur, helse og omsorg, og drift og utvikling har fått økning i sine budsjetter fra 2015 til 2016, men ikke så mye som det er behov for med dagens organisering.

Ønsker, behov og ambisjoner har vi mange av, og vi vil arbeide for å utvikle kommunen vår fremover samtidig som vi skal ta vare på de tingene vi verdsetter høyt. Derfor er det viktig for oss å beholde dagens skolestruktur. I tillegg har vi sagt at før vi bygger ut Moan skole skal vi vurdere alternative løsninger ift plassproblematikken.

Bruk av Sørkjosen skole, flytting til Storslett skole og leie av lokaler er elementer som skal utredes. De kommunale barnehagene er også viktige for oss, derfor vil vi også at det utredes hvorvidt det kan lønne seg å oppgradere alle våre eksisterende barnehager til moderne standarder fremfor å bygge to nye avdelinger ved Høgegga barnehage.

Vi ser fram til å fortsette det viktige arbeidet for å få på plass en kommune som drifter slik at vi ikke lengre behøver diskutere kaffe og kaker til de eldre og viskelær og blyanter til skoleelevene i budsjettmøtene. Det er viktig at vi lykkes med arbeidet for at vi skal kunne frigi ressurser og energi i organisasjonen til utvikling og fortsatt positiv vekst.

Riktig God jul til alle!