Spildra Øst i Kvænangen er sterk ønsket som ny lokalitet for Marine Harvest. Verdens største oppdrettsaktør har drevet en knallhard kampanje som til tider har inneholdt argumenter som blant annet jeg som tidligere ordfører opplevde som press mot det politiske miljøet. Det gjennom argumentasjon som å flytte all aktivitet ut av kommunen og uten oppdrett ingen framtid for oss fjordfolk om ikke denne lokaliteten ble gitt. Jeg vil også mene at alle argumenter mot denne ble fra selskapets side møtt med liten forståelse og at tanken om felles bruk av området mellom fiske og oppdrett i mest mulig grad skulle basere seg på hvordan laksegiganten ville ha det. Det var og er fortsatt en ulik kamp mellom fornuftig forsvarlig bruk av våre nære ressurser og pengemakten.

I min periode som ordfører arbeidet kommunen hardt for få rullert kystsoneplanen. Dette fikk vi gjennomført. Forsvarlig bruk av områdene i den blåe åkeren der fiskeri og oppdrett kunne finne sammen var et av hovedmålene. Dette var og er viktig blant annet i Kvænangen der bruken av havet er under sterkt press fra oppdrett og der kystfiskerne nå over tid har fått mindre tilgang til tradisjonelle fiskefelt. Om Spildra Øst også blir et område for oppdrett, er dette med å utestenge fjordfiskerne fra den siste store åkeren i det indre Kvænangsbassenget. Vi vil dermed nå en milepæl som jeg tror kommende generasjoner ikke vil være særlig stolte av.

Jeg opplevde arbeidet med kystsoneplanen som en prosess som etter hvert skapte sterke fronter mellom ulike interesser. Likevel vil jeg hevde at alle involverte fikk fram sine meninger på en måte som skaffet oss politikere et godt grunnlag for å ta standpunkt til hvordan planen endelig skulle være, noe som også førte til at Spildra Øst ikke ble lagt ut som lokalitet. Jeg var også da en del av flertallet som sa nei og mener fortsatt at det er det eneste riktige.

Dette negative vedtaket ble ikke tatt som et nei fra Marine Harvest. Umiddelbart ble en omkamp satt opp på terminlista og en omgang med påvirkning ble satt i gang. Noen måneder etter at kystsoneplanen ble vedtatt, ble det fra Marine Harvest søkt om dispensasjon fra denne. Søknaden ble sendt på ny høring og så nær som samtlige høringsinstanser, herunder også Fiskeridirektoratet, var mer eller mindre kritisk til å gi dispensasjon. Likevel stemte et flertall i kommunestyret nå ja til denne. Et ja som var stikk i strid med politisk vedtatt kystsoneplan og som totalt overså råd fra faginstanser. Flertallet lot heller sin avgjørelse være tuftet på argumenter utgått fra oppdrettsselskapet.

Nå kommer saken opp på nytt i kommunestyret. Skal et nytt ja igjen basere seg på ensidige argumenter totalt i utakt med planer og faguttalelser.

La Spildra Øst forbli oppdrettsfri og heller være et framtidig område for tradisjonelt fiske!