Så vidt jeg har skjønt er det fylkesmannen som skal tegne det nye kommunekartet.

La oss da håpe at han ikke går i den samme fella som i 1964 da Tromsø kommune ble utvidet til å omfatte deler av nabokommunene også. Tromsø kommune har ikke kommet seg over voksesmertene fra den gang. Det virker som om de er livredde for å utvikle fastlandsdelene.

Les også: - Skibotn vil fortsatt være en utkant

Tromsø er et forvokst fiskevær på en knøttliten øy, og politikerne der synes å mangle evnen og viljen til å utvikle kommunen utenfor denne øya, og hvis det skjer noen utvikling, skjer denne bare utover på Kvaløya.

Det er bare å se på farsen med innfartsveien gjennom Ramfjord. Ramfjord og Ullsfjord er stebarn i Tromsø, og hadde det vært et «barnevern» for kommuner, ville de ha blitt fratatt Tromsø.

Kanskje er det fornuftig å se fullstendig bort fra dagens kommunegrenser og tegne helt nye kommuner uavhengig av dem. Kanskje bør fylkesmannen se på hvordan kommunene har vært i stand til å forvalte sine utkanter ved en ny grensedragning.

Nå synes det som om Lyngen og Storfjord ikke vil gå sammen med Tromsø. Det er riktig, ikke noen fordeler å hente i det hele tatt, kanskje snarere det motsatte.

Derimot ville det være bra å få en stor landkommune utenfor bykommunegrensen. Storfjord, Lyngen og Karlsøy bør gå sammen om en slik løsning, og de bør fravriste Tromsø stebarnene. Tromsøs yttergrense inne på fastlandet bør trekkes ved Sandvikeidet. Tromsøparlamentarikerne har i årevis vist at de ikke er modne for Ramfjord – uavhengig av politisk farge.

Ramfjord og Ullsfjord ville kunne bli vekstsoner i en slik landkommune. Lyngen ville kunne få en god grunn til å kreve vei til Tromsø. Det er riktignok en vei, fv 91, men vei og vei, fru Blom. Jeg har kjørt det meste av den på begge sider av Ullsfjorden, og betegnelsen vei er svært nær en overdrivelse.

Lyngseidet ville også kunne få vei langs fjorden innover til Oteren, ikke bare et gammelt kjerrespor.

Administrasjonssenterets beliggenhet? Egentlig uvesentlig i en stadig mer digitalisert verden. Kanskje Svensby ville være et passende tilholdssted, eller Jøvik -Skarmunken. De eksisterende administrasjonsentrene kan fungere som tjenestetorg i den grad slike trengs. Kommunestyret kan møtes på ulike steder i den nye kommune slik at det blir kjent med forholdene i de ulike delene.

Økonomi? Vel, det blir neppe store forandringer uansett dersom man ikke greier å utvikle et såkalt bærekraftig  næringsliv (lønnsomt?). Staten lokker med større tilskudd, men det er jo heller ingen sikker sak. Det som må til, er tilrettelegging for etablering av næringer og arbeidsplasser og bosetting. Det er næringsliv og arbeidsliv som er grunnlaget for alt det andre.

Jeg håper Lyngen, Storfjord og Karlsøy kan sette seg til forhandlingsbordet igjen. Tromsø kan være bisitter.