I vinter vedtok Kvænangen kommune en kystsoneplan der det mye omdiskuterte fiskefeltet kalt Ravelsnes nord for Spildra, på nytt ble holdt av til kystfiske.

Like etter at planen ble vedtatt fikk Kvænangen kommune søknad om dispensasjon fra planen fra oppdrettselskapet Marine Harvest. Selskapet ønsker å etablere en akvakulturlokalitet i samme område.

– Mer og mer fortrengt

Dette reagerer fiskerne Sigrid Iversen og Trond Isaksen på. Gjennom sitt eget firma Spindaj AS, fisker de torsk i området som de selv videreforedler til boknafisk og selger til restauranter i Alta og Tromsø.

Paret frykter at Marine Harvest vil få dispensasjon og har sendt sine høringsinnspill til kommunen.

– Oppdretterne sier man må kunne dele fjorden, men fiskerne blir bare mer og mer fortrengt. Når vi har en såpass liten båt som vi har er vi ikke egnet til å gå langt ut til sjøs. Vi må kunne fiske i området ellers er det ingen hensikt å bo her, sier Trond Isaksen, som også er leder av Spildra Grendelag.

Vurderer flytting

Kona Sigrid er enig.

– Dersom vi skal fiske  ved Rødøya får vi i tillegg en tre-fire timers gangtid med båt. Døgnet blir plutselig veldig kort, og da kan det være fristende å finne en annen lokalitet å arbeide ved.

– Flytte fra Spildra?

– Det er et scenario vi jobber endel med. Det er ikke på ønskelisten, men jeg frykter historien kan ende der, forteller hun.

– Store konsekvenser

Som styreleder i bedriften har også hun sendt inn et innspill i høringsprosessen. Hun skriver blant annet:

”Erfaringa vår etter flere tiårs erfaring med fiskeoppdrett, er at de vandrende torskestammene endrer adferd. De gyter i svært liten grad i sidefjordene til Kvænangen hvor det er oppdrettsvirksomhet, mens i fjorder som er uten fiskeoppdrett foregår gytinga som normalt.”

Paret ser for seg at et anlegg på Ravelsnes vil kunne få konsekvenser flere steder i Kvænangen.

– Forskning viser at torsken skyr merdene. Det er derfor sikkert at lokaliteten vil blokkere innsiget av skrei som vandrer etter Nordsida av Spildra og videre til Burfjord, Jøkelfjord og Badderen.

– Dette kan ende opp med tap av hele fjorden i vårtoskefiske, sier Iversen.

Vanskelig beslutning

Kvænangsordfører Jan Helge Jensen (Kp) har i et kommunestyremøte i april stemt imot å gi dispensasjon til Marine Harvest.

– Kystsoneplanen som allerede var utarbeidet er resultatet av et grundig arbeid. Det å gi dispensasjon så kort tid etter at en plan er vedtatt og opplest er å undergrave det arbeidet som er gjort, sier han.

Jensen har likevel ingenting imot at saken nå utredes på nytt.

– Fiskere og oppdrettere må i fellesskap finne gode muligheter for begge. Men det beste hadde vært å holde seg til planen, som gir forutsigbarhet og sikkerhet til begge parter.

Hva tenker du om at kystfiskere kan miste sitt fiskeområde?

– Jeg er overbevist om at dette er en god fiskeplass, så jeg skjønner at dette kan gå utover næringsaktiviteten deres. Men dette er en vanskelig beslutning å ta, med oppdrett på den ene siden og fiskerne på den andre siden. Fiske har vært en tradisjonell næring hos oss i tusen år, så det fiskerne sier bør tynge en god del på de avgjørelsene man tar.

Mange i kommunestyret stemte for en lakselokalitet. Kan man ha blitt for avhengig økonomisk av Marine Harvest?

– Det er ikke til å komme forbi at Marine Harvest er viktige for oss, det innser alle sammen. Det kan være tyngende på avgjørelser, men jeg understreker viktigheten av å holde seg til planer, slik at man slipper unna dette.

STORE TAP: – Dette kan ende opp med tap av hele fjorden i vårtorskefiske, sier Sigrid Iversen i sin høringsuttalelse. Foto: Privat.