Førstkommende tirsdag vil det bli holdt et informasjonsmøte om et mulig prosjekt med flyktningeguider i Nordreisa kommune.

Møtet vil bli holdt på kommunehuset og ledes av initiativtaker og fungerende ordfører Halvar Wahlgren og leder i Nordreisa Røde Kors, Herborg Ringstad.

Sjekker interessen

– Hensikten med møtet er å orientere om hva flyktningeguider driver med og se hvordan interessen er for dette, sier Wahlgren.

På landsbasis er det allerede etablert flyktningeguider 88 steder. Det er Røde Kors som har regien - hvor hele 1300 har meldt seg som guide.

Les mer: Har flyktet fra Syria

Les mer: Fikk en smak av norsk friluftsliv

– Jeg har forstått at det er behov for mer integrering i lokalsamfunnet. Det ville vært en berikelse for oss. Det du trenger er å være er et medmenneske, sier Ringstad.

Ekstern finansiering

Wahlgren forteller at dersom  det ikke er interesse for dette blant befolkningen i Nordreisa vil man heller ikke gå videre med prosjektet.

– Det er mye som skal tilrettelegges. Andre steder har Trygg og Utdanningsforbundet vært med som bidragsytere. Vi må også finne ekstern finansiering dersom dette blir aktuelt. Men kommunen vil være med å bidra og tilrettelegge, sier han.

Nordreisa kommune vedtok i sommer å ta imot 15 flere flyktninger hvert år.

– Når vi nå har vedtatt dette er det viktig at vi i Nordreisa bidrar til at de blir enklest mulig integrert.

Gå på tur

En flyktningeguide må blant annet være over 18 år og ha gjennomført et kurs Røde Kors holder om temaet.

– Man kan ta flyktninger med på utflukter eller for eksempel gå ilag på en tilstelning. Mange av flyktningene her har lært seg godt norsk, og veldig mange prater engelsk i tillegg, sier Wahlgren.

Lærerikt

Flyktningekonsulent i kommunen, Sara Fossum bekrefter at behovet for flyktningeguider eksisterer.

– Jeg ser absolutt behovet. Vennskap - det å føle seg inkludert betyr kjempemye. Når er det salg, lurt å kjøpe lammekjøtt, hvordan kan man lære seg å strikke sokker - det er dyrt å kjøpe, hvor er det best og kjøpe ved? Det er mange små ting det offentlige ikke har tid til å hjelpe med, forteller hun.

Fossum tror dette vil være koselig for begge parter.

– Nordmenn vil få lære mer om mat og språk, og få et annet innblikk enn kun det man ser i nyhetene. Begge parter kan få glede av dette, sier hun - som utelukkende er positv til initiativet.

Har flyktninger gitt uttrykk for at det er vanskelig å komme i kontakt med nordmenn?

– Ja. Men de klager ikke over det. Likevel vet jeg at når man er i deres land blir man som ny invitert på middag. Folket er mer utadvent og nysgjerrige.

Flyktningekonsulent i kommunen, Sara Fossum sier hun ser behovet. Foto: Rakel Lund Heggelund.