Utvalget har, etter å ha fått seg forelagt en rapport fra KomRev Nord og en rapport fra K-Sekretariatet kommet til at de anmoder kommunestyret i Skjervøy om følgende vedtak:

1. Kommunestyret ser svært alvorlig på opplysningene om et mulig brudd på bokføringslovgivningen, regnskapslovgivningen og merverdiavgiftslovgivningen og ber ordfører om å oversende rapporten og øvrige dokumenter til påtalemyndigheten til videre etterforskning og til vurdering av eventuelt ansvar.

2. Kommunestyret ber ordfører om å få foretatt en juridisk vurdering av om tidligere styreformann eller det øvrige styret i Skjervøy Fiskeriutvikling AS kan holdes helt eller delvis erstatningsansvarlig for eventuelt tap kommunen har lidt ved konkursen i Skjervøy Sjømat AS. Resultatet av den juridiske vurderingen bes rapportert til kommunestyret.

3. Kommunestyret ber eierrepresentanten i Årvikbruket Eiendom AS sørge for at avtalen med Årvikbruket AS om oppgradering av anlegget umiddelbart følges opp av styret og at tiltak iverksettes for å ferdigstille arbeidene. Kommunestyret ber eierrepresentanten om å holde kommunestyret løpende orientert om fremdriften.

DEBATTINNLEGG: Som en klam hand over Skjervøy-politikken

Enstemmig

Vedtaket ble fattet enstemming. Med det håper leder for utvalget, Robert Hansen (Ap), å være ferdig med den svært omstridte saka om Skjervøy Fiskeriutvikling og dets disposisjoner.

Hansen mener det er påfallende at et heleid, kommunalt selskap har gjort en så dårlig jobb som det rapporten beskriver.

– Og det er jo for dårlig. Alt er ikke såre vel, slik det burde være.

Ikke utført

I møtet var det særlig tildelingene til Årvikbruket Eiendom AS og det kommunalt eide selskapets disposisjoner det handlet om.

Jurist Audun Haugan fra K-Sekretariatet påpekte i sin rapport at Skjervøy Fiskeriutvikling har bevilget penger til Årvikbruket Eiendom til arbeid som ikke er utført. I alt dreier det seg om arbeid verdt 3,1 millioner man mener ikke er utført.

Juristen går svært langt i å antyde at pengene kan ha blitt inntektsført i det private selskapet, Årvikbruket AS.

– Dette selskapet hadde svært vanskelig økonomi på det tidspunktet da pengene ble bevilget, sa Haugan i møtet.

I møtet ble det drøftet å fjerne punkt to. Dette mente ordfører Torgeir Johnsen ville være et feil signal.

– Det er viktig å vise de som påtar seg verv i alle selskaper at det medfølger et ansvar, sa Johnsen, som har møte- og talerett i utvalget.

Nytt møte?

Det er ikke avklart når kommunestyret får behandlet rapporten.

Selv om dette også er mente å ha vært det siste møtet i Kontrollutvalget kan man ikke helt utelukke innsigelser mot den ferske rapporten. I så måte kan utvalget bli tvunget til et nytt møte.

– Jeg håper vi slipper det, sa utvalgsleder Hansen.

– Da må det i så fall være svært vektige årsaker.