Prosjektleder for utbyggingen, Stein Jaatun, er glad for at det de neste årene vil bli godt synlig anleggsarbeid på området.

- Det har vært en lang, lang prosess og det har gått med ganske mange tusen arbeidstimer, før man har hatt noe praktisk å vise til. Det kjennes veldig godt å endelig ha fått en oppstart, sier Jaatun.

I første omgang er det skihuset som skal på plass. Dette er planlagt å stå ferdig i mai neste år.

I bygget blir det møtelokale og sal, men også garderobe, smørerom og garasje til tråkkemaskin, scooter og det materiellet som blir brukt for å holde løypene.

- Litt utfordringer har det vært, for det er påvist kvikkleire i grunnen her. Det var en plan om å kjøre inn tunnelmasser i ganske stort monn, men på grunn av at det ble påvist kvikkleire så var det nødvendig å gjøre mer beregninger, sier han.

En rapport gjort av rådgiver- og prosjekteringsselskapet Multiconsult, konkluderte likevel med at huset var trygt å bygge.

Klubben på kartet

Slik dagens skiskytterstadion er lagt opp, har den begrenset kapasitet, for få skiver og for lite areal til eventuelle utvidelser.

- Den ligger også veldig værhardt til. Det har vært en tanke å flytte skistadion lenger opp tidligere, men det har vært utfordrende med hensyn til naboer og støy. Etter forhandlinger, har man kommet fram til det alternative som man ser nå, med skihus og skistadion her - og en skiskytterarena lenger inn i terrenget, sier Jaatun.

En annen ting som blir betraktelig bedre tilrettelagt er parkering.

- Nå vil man kunne parkere på rett side av fylkesveien og man slipper den kryssingen av veien som man har hatt før, sier Jaatun.

Prosjektlederen ser for seg at anlegget står ferdigstilt i 2018. Det vil da være en arena som er godkjent for internasjonale renn.

- Det åpner opp for at man i hvertfall kan kjøre junior-NM og den slags her oppe. Det igjen bidrar til å sette klubben på kartet - men ikke minst at klubben kan få inntekter. Slike arrangement generer ganske store inntekter, sier han.

Løype for alle

Nordreisa IL ski- og skiskyting har hatt stor vekst de siste årene, og behovet for en ny arena har utviklet seg i takt med dette.

- Så er det sånn at vi har en landslinje for ski- og skiskyting i den videregående skolen, der det også er et behov. Samtidig er dette også et lavterskeltilbud. Kommer du hit på formiddagen en vintersdag er det pensjonistene som ferdes i løypene. Bakkene er også et veldig populært utfartsområde for barnehager og skoler. Tanken vår har hele tiden vært at dette skal gi et tilbud, enten du går i kondomdress og satser for norgestoppen, eller om du bare tar deg en tur ut for å få friskluft. At det skal være tilgjengelig for absolutt alle brukere, har vært viktig for oss, sier Jaatun.

Det innebærer også universell utforming, noe det også har vært et fokus på i planleggingsfasen.

Prosjektlederen sier det er komplisert å både planlegge, prosjektere og drive fram et slik prosjekt.

- Arbeidet skjer på dugnad og vi har ei prosjektgruppe som har jobbet seint og tidlig. Det er såpass omfattende, at det strengt tatt er et prosjekt man skulle hatt profesjonelle til å drive gjennom. Derfor håper vi at også kommunen kan støtte oss med planleggingsressurser. De har bistått mye allerede, med kjøp av grunnen som ligger her og tilrettelegging.