Fredag ble det klart at KrF kommer til å støtte regjeringens forslag om å avvikle knutepunktordningen for festivaler – en ordning som Riddu Riddu i Kåfjord er inne i. Det betyr at regjeringen har flertall i Stortinget for å kutte ordningen.

Styreleder Christina Henriksen i Riddu Riddu har fått med seg nyheten om KrFs støtte, men har slett ikke gitt opp kampen av den grunn.

– Vi anser ikke at løpet er kjørt før det faktisk er vedtatt i Stortinget. Og det er det ikke ennå. Så vi kjemper videre gjennom våre kanaler og de vi har kontakt med, sier Henriksen.

Anerkjennelse som kulturinstitusjon

Riddu Riddu mottar 2,2 millioner kroner i årlig statsstøtte. Styrelederen understreker at det ikke er bare det økonomiske aspektet som er viktig for urfolksfestivalen i Kåfjord.

– Økonomi og forutsigbarhet er én ting. Men det handler også om anerkjennelse av Riddu Riddu som en samisk kulturinstitusjon. Det er viktig for oss å få fram, sier Henriksen.

Hun registrerer at det er mye hjelp og støtte å få fra mange ulike hold i nord. Det gleder styrelederen.

– Jeg er veldig glad og overveldet over den massive støtten vi har fått i hele regionen – både politisk, fra andre festivaler og ellers. Det er tydelig at mange bryr seg og syns vi er en viktig festival og institusjon i Kåfjord. Folk er opptatt av at Riddu Riddu har gode betingelser, sier Henriksen.

– Frykter dere at det blir magre tider hvis dere havner inn under Kulturrådets kontroll?

– De har i alle fall en kjempeutfordring hvis festivaler med opptil 10 millioner kroner i årlig støtte skal inn der.

I kø

Kåfjord-ordfører Svein Leiros (Sp) har heller ikke kastet inn håndkleet på vegne av kommunens store kulturhappening.

– Nei, vi har ikke gitt opp kampen og det kommer vi ikke til å gjøre heller. Kommunen jobber på vårt hold for å påvirke både KrF og Venstre i denne saken, sier Leiros.

Han har sagt før at han liker dårlig planene for å overføre Riddu Riddu til Kulturrådet.

– Jeg er ikke positiv til de planene, nei. Det betyr at Riddu Riddu må stø i kø med 200 andre festivaler for å få støtte, sier Leiros.