Rådgivende ingeniør Jon Boye Andersen var i tingretten kritisk til manglende sikkerhetsrutiner ved Bunkers Oil sitt anlegg - som i desember i 2013 slapp ut enorme mengde dieselolje etter at en kai raste sammen.

I sin vitneforklaring i oljesølsaken i Nord-Troms tingrett onsdag sa Andersen at et bunkersanlegg lik det på Skjervøy skal håndtere enkeltstående hendelser – som for eksempel at fyllerøret blir revet av eller at man glemmer å stenge ventilen etter fylling.

- Anlegget skal være designet sånn at det takler en feil med én ventil. Er det en menneskelig svikt, teknisk svikt eller ytre påkjenning et sted, så skal ikke det medføre en ulykke. Det er årsaken til at man skal ha mange uavhengige barrierer. Legger man sammen tilstrekkelig mange feil – da først har du en ulykke, sa Jon Boye Andersen.

Én barriere igjen

Andersen påpekte at det var kjent at den avstengte gammelkaia var i dårlig forfatning av alle.

- Skulle denne rase sammen, så ville det bare være én barriere igjen, nemlig en fjernstyrt ventil på oljetanken. Og denne var i tillegg konstruert slik at mannskapet på hurtigbåten ikke hadde noen mulighet til å se om ventilen faktisk var stengt, sa Andersen.

Den avstengte gammelkaia var riktignok ikke i bruk, men Andersen viste til at det han mente var en manglende risikovurdering på området.

- Det skal ikke mer til enn at en truck som kjører i nærheten av det avstengte området med en sekk. I det øyeblikket den må gjøre en unnamanøver og sekken ramler av og går gjennom dekket så kan den rive av fyllrøret, sa Andersen.

Waiting to happen

At fyllerøret som røk da kaia raste heller ikke var i spesielt god stand, gjorde at Andersen konkluderte overfor Framtid i Nord

- Dette var som man sier på amerikansk film: An accident waiting to happen.

I retten understreket Andersen at anlegget med de to barrierene var innenfor daværende forskrifter.

- Ja, i den gamle forskriften var det tilstrekkelig med to barrierer for å oppfylle vanlige krav. Men i den nye forskriften er det eiers ansvar å ha tilstrekkelig barrierer slik at ulykker ikke skjer, sa Jon Boye Andersen.

Ulike oppfatninger

Advokat Nils Henrik Varmann Jørgensen er advokat for AIG, Bunker Oils forsikringsselskap.

Andersen er kritisk til sikkerheten på anlegget. Hvordan oppfattet du det han sa i retten?

- Det er det han sier. Her har man ulike oppfatninger og det er ikke så overraskende at det kommer. Vi mener at sikkerheten var god nok med de barrierene som var. Vi har fulgt forskriftene, sier Jørgensen.

- Men det skjer likevel en ulykke. Indikerer det ikke at sikkerheten i ytterste konsekvens likevel var for dårlig?

- Man kan alltid gjøre ting bedre. Men spørsmålet er hva som har forårsaket dette. Det er derfor jeg står her. Den sikkerheten som er satt opp er blitt brutt fordi andre ikke har gjort som de skal, sier Jørgensen.