Flere og flere velger å sykle hele året. Dette gjør at man bygger kondisjon samtidig som man sparer miljøet hele året. Trygg Trafikk har i en pressemelding kommet med flere tips for deg som benytter sykkelen på vinterføre.

– Du sykler trygt om vinteren om du bruker rett utstyr og gjør deg synlig for bilister og andre. Bestem deg kvelden i forveien, legg frem varme klær og sjekk lykt og refleks. Bruk hjelm og ikke stress så kommer du trygt frem, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Katrin Årøen i pressemeldingen.

Piggdekk og varme klær

Piggdekk er esensielt når man skal sykle på vinterføre. Spør om råd til hvilke dekk du skal bruke. Det er forskjell på om man sykler på saltet vei eller snødekke.

– I tillegg må du kle deg etter forholdene når temperaturen kryper nedover gradestokken. Vindjakke, vindbukse, varme sko, lue under hjelmen og hansker er fint. Kalde hender reduserer evnen til å reagere raskt i en kritisk situasjon. Dersom du fryser er det lett å bli mer oppmerksom på kulden enn trafikken rundt seg og det øker risikoen for ulykke, sier Årøen.

Vær synlig

I mørketida er det ekstra viktig å være oppmerksom på å gjøre seg synlig for andre trafikanter. I kaldt vær er det smart å ha to lykter både av praktiske og sikkerhetsmessige årsaker.

– Sykkelen skal ha lykt som enten lyser fast eller blinker i gult eller hvitt. Dersom lykten blinker skal den ha minst 120 blink per minutt. Lysene skal være tydelige på 300 meters avstand. Lyktene skal festes på sykkelen og ikke på hodet. I tillegg må du ha rød baklykt og refleks, sier Årøen.

5 tips til vellykket vintersykling:

1)   Piggdekk for godt veigrep

2)   Lykt foran og bak

3)   Varme nok klær

4)   Hjelm er en selvfølge

5)   Ikke stress – nyt turen