Elever på El-energi ved Nord-Troms Videregående skole, Håkon Hovrud, Joakim Hansen og Jørgen Hansen (Alle 17) fikk onsdag tildelt det tradisjonsrike stipendet fra Ymber AS.

Hvert år i nærmere 15 år har fremragende elever som fullfører skoletiden på denne linja fått 10.000 kroner. Det legges vekt på søknaden, gode karakterer og at elevene har lite fravær.

– Dette er kjempebra. Det har vært et mål for meg å få pengene. Jeg har tenkt på hvordan jeg skulle få høyest mulig karakterer, forteller Joakim Hansen (17) fra Skjervøy.

Økende interesse

Ymber begynte med stipendordningen i en periode da rekruttering til elektrofaget i Nordreisa gikk dårlig. I dag er interessen for denne linja god. Det er 15 elever på første året og elleve elever på andre året.

– Sist vi hadde åpen dag med 10.klasser på besøk var det stor interesse for linja. Da ønsket en tredjedel av elevene seg til oss. Det er en indikator som lover godt, sier kontaktlærer Per-Hugo Hansen.

Ifølge han får stortsett alle elever nå lærlingeplass i regionen.

- Det er et enormt sug etter folk, også i Tromsø. Vi rammes ikke av oljenæringen, det er behov for oss overalt, sier han.

Godt samarbeid

Ymber AS har per dags dato seks lærlinger. Et godt samarbeid drar begge parter nytte av. For kraftselskapet er det å ta i mot lærlinger samt holde stipendordningen en måte å sikre at elektrofagene består. De ønsker nemlig å være på tå hev og ha siste faglige utvikling tilgjengelig.

For elevene kan et skole-bedrift samarbeid gi dem foten innenfor en fremtidig jobb.

- Det er vanskelig å rekruttere eksternt til regionen. All rekruttering foregår hovedsakling lokalt, sier Hansen.

Vil jobbe lokalt

Jørgen Hansen forteller at han godt kunne tenke seg å jobbe hos Ymber som energimontør.

- Hvis ikke dem tar meg inn, satser jeg på å jobbe i Tromsø, smiler han.