Det gikk hett for seg da representanter til de forskjellige utvalgene og komiteene skulle velges i dagens kommunestyre i Nordreisa.

Valgnemnda, med representanter fra alle partiene, hadde på forhånd kommet med forslag til kommunestyret, som da skulle gjøre endelige vedtak.

Til byggekomiteen var Terje Olsen (H) og Per-Håvard Steinsvik (KrF) medlemmene som var foreslått fra opposisjonen -med Olsen som leder. I kommunestyremøtet la posisjonen fram et endringsforslag som ikke ga noen fra opposisjonen plass i komiteen.

- Jeg skjønte at jeg nok ikke kom til å få bli leder, og var forberedt på et endringsforslag, men ikke på at vi begge skulle bli kastet ut av komiteen, sier Terje Olsen.

- Det provoserte meg veldig at man på den måten ikke er villig til å slippe opposisjonen til, legger han til.

- Maktmisbruk

Han reagerer også på at Sigrund Hestdal fra talerstolen sa at det er “kjøttvekta som teller”, og repliserte med å selv gå på talerstolen og kalle det som foregikk for maktmisbruk.

- Vi i opposisjonen ble veldig irritert på måten de utøvde makt på, og demonstrerte med å trekke oss fra representasjon i andre utvalg som var til behandling.

Dette foregikk fra sak 11 til 14, før partiene ba om et gruppemøte. Etter gruppemøtet vedtok kommunestyret å utsette de resterende valgsakene - sak 15 til19.

- Vi i opposisjonen kommer til å klage inn sak 11-14 for ulovlig sammensetning av utvalg og komiteer.

Det er kommunestyret selv som mottar klagen, og siste instans blir da departementet.

- Det vi legger til grunn i klagen er at selv om man har en konstellasjon med flertall, består også opposisjonen av politikere som har fått tillit fra folket i Nordreisa. Da kan man ikke utelates fra utvalg og komiteer, sier Olsen.

Ikke tillit

Som en reaksjon på dette trakk Høyre-politikeren seg fra valgnemnda, der han inntil i dag har sittet som leder.

- Dette gjorde jeg fordi flertallet i kommunestyret ikke hadde tillit til valgnemnda som organ, og ikke tillit til egne representanter i valgnemnda.

Han synes hele situasjonen minner om en maktdemonstrasjon om at det er de som har flest og de som bestemmer, og beskriver det som udemokratisk. Han legger til at det har vært tradisjon i Nordreisa at man gir opposisjonen så lite man kan av verv, men at han aldri før har opplevd at opposisjonen blir helt utelatt.

- Så vidt jeg vet er dette en ny praksis, og vi valgte derfor å trekke våre representanter fra de andre utvalgene som en demonstrasjon.

- Forakt mot demokratiet

Ap-representant Sigrund Hestdal sier til Framtid i Nord at dette var en demokratisk prosess, og at de har full rett til å fremme endringsforslag.

- Jeg ble provosert av at det vi gjorde ble kalt maktarroganse, men selvfølgelig kunne jeg valgt mine ord da jeg sa at det er kjøttvekta som teller.

Hun beskriver det som skjedde videre, da opposisjonen begynte å trekke sine kandidaturer, som en forakt mot demokratiet. Hun tror heller ikke opposisjonen vil komme noen vei med klagen de er i gang med å skrive.

- Det var et lovlig fremmet forslag, så jeg vet ikke hvordan de skal gjøre det, sier hun.

- Overreaksjon

Ordfører Øyvind Evanger (Ap) sier det er beklagelig at det blir så dårlig stemning i kommunestyret som det ble i dag, og at det er første gang på lang tid dette skjer.

Han synes imidlertid ikke noe om at de begynte å trekke alle sine kandidater.

- Jeg skjønner posisjonen deres, men synes at de overreagerer, sier han.

Nå skal de utsatte sakene tilbake til valgnemnda, før de igjen kommer tilbake til kommunestyret. Ordføreren er enig med det Olsen sa i kommunestyret, og sier det er viktig at man har forankring for de synspunktene man går inn i valgnemnda med.

- Jeg håper man kan gjøre en god jobb der og komme med en ny innstilling til kommunestyret.

Hvordan det skal gjøres nå som Olsen har trukket seg som leder i valgnemnda er ikke klart.

- Jeg kan ikke svare på akkurat nå hvordan vi gjør det, sier ordføreren.

ISFRONT: Det var dårlig stemning mellom posisjon og opposisjon da representanter til utvalg og komiteer skulle velges. Foto: Kristina Båtnes Hestdahl