Den uavhengige undersøkelsesgruppa som har jobbet med å finne svaret på hvorfor jordskredet gikk i Sørkjosen i mai i fjor, har lagt fram sin endelige rapport.

Den konkluderer med at en steinfylling i sjøen er årsaken til skredet. Fyllingen skal ha ført til så lav stabilitet at området ikke tålte den ekstra belastningen. Dagen før raset var det også store nedbørsmengder og mye snøsmelting, som var med på å utløse skredet.

"Vitner observerte store mengder vann i fjellskjæringen og i stikkrennene gjennom fyllingenom kvelden førskredet. Detvarførste gang det regnetså mye etter atfyllingen var lagt ut oganleggsarbeidet haddeendretavrenningsforhold og vannveier", står det i rapporten.

Her kan du lese hele rapporten.

Gjorde beregninger

Fyllinga ble ferdigstilt i november i 2014 ved moloen, og var tenkt som fundament til et nytt kryss mellom gammel og ny E6.

- Før vi startet byggingen ble det gjort stabilitetsberegninger både i Sørkjosen og ved Jubelen, der tunnelen går inn i fjellet. Dette er områder hvor vi vet at grunnforholdene er krevende. Konklusjonen i den geotekniske rapporten var at stabiliteten i Jubelen ikke var god nok, og derfor ble det gjort tiltak her tidlig i byggefasen. Stabiliteten i Sørkjosen ble derimot vurdert som tilstrekkelig, sier prosjektsjef Stein Johansen i Statens vegvesen.

Undersøkelsesgruppa jobbet på oppdrag fra Statens vegvesen, og ble ledet av Steinar Nordal, som er professor ved institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU.

Over på få minutter

Fyllingens dårlige stabilitet ble forverret som følge av vannmassene. Dette førte til at omlag 250.000 m3 masse skled ut fra området og etterlot et krater på 10-20 meter.

Skredet som gikk i området moloen blir betegnet som primærskredet, og skal ha ført til så store bevegelser av omrørte masser som på grunn av stor høydeforskjell og bratt helning fikk stor fart utover fjorden og langs land.

Det største bevegelsene i skredet skal ha vært over på få minutter, ifølge rapporten.

Undersøkelsesgruppa har konkludert med at skredet startet ved moloen og forplantet seg langs E6 mot Jubelen.

Finner ikke sammenheng

Rapporten tok også for seg Sokkelvikraset som gikk våren 1959, for å se om det fantes en sammenheng. Det konkluderes med at de to hendelsene er avgrensede hendelser.