Varaordfører Line van Gemert (H) ble på torsdagens møte i formannskapet i Lyngen erklært inhabil ved behandlingen av klagesaken på Nedre Stigen ved Lyngseidet.

Hun ble erklært inhabil med tre mot to stemmer.

Etterspør begrunnelse

Line van Gemert sendte fredag kveld e-post til Sølvi Jensen (Ap), Johnny Hansen (Ap) og Willy Wikbo (Frp), hvor hun etterspør begrunnelsen for erklæringen. Dette gjør hun før hun oversneder en klage til Fylkesmannen om lovlighetskontroll.

En kopi av e-posten ble også sendt til flere andre.

- Regelen dekker ikke søskenbarn

Her kan du i sin helhet lese hva van Gemert skriver e-posten hun sendte. Dette skriver Line van Gemert:

”Før jeg oversender klage til Fylkesmannen, på lovlighetskontroll av deres avgjørelse om å erklære meg inhabil i F-sak 10/16, der mitt søskenbarn er en av partene i en sak med totalt seks involverte personer, ønsker en skriftlig begrunnelse for deres avgjørelse. Den står nemlig ikke i protokollen... Sølvi Jensen argumenterte for at "jeg i tidligere behandling av denne sak, hadde stemt for søskenbarnet mitt".  Dette ble på det sterkeste avvist av meg og jeg opplyste formannskapet om at jeg har satt meg inn i saken og er overbevist om at det både er uklokt og uriktig av Formannskapet å omgjøre et tiltak, som kommunen har gitt tillatelse til og det er levert ferdigattest på.

Til orientering:

Den automatiske inhabilitetsregelen i § 6 første ledd dekker ikke søskenbarn til en part i saken, altså nevøer og nieser. Inhabilitet må her vurderes ut fra § 6 annet ledd, og utgangspunktet vil her være at inhabilitet ikke foreligger. Jf. imidlertid note 111. Justisdepartementet antar i Ot.prp. nr. 3 (1976-77) s. 61 i samsvar med tidligere teori at en tjenestemann i praksis ofte vil være inhabil der hans eller hennes søskenbarn er part, og at det her ikke skal meget til. Tilknytningen ved familiesammenkomster med jevne mellomrom antas for eksempel tilstrekkelig. En slik uimotsagt uttalelse i forarbeidene må i seg selv tillegges vekt ved lovtolkningen.

Omgås ikke søskenbarnet

Til dette vil jeg si, at jeg tidligere har orientert formannskapets medlemmer om at jeg ikke føler særlig sterk tilknytning til det aktuelle søskenbarnet i denne saken. Jeg har verken vært i familieselskap med dette søskenbarnet, eller på noen annen måte omgås med denne (heller ikke hennes foreldre). Den siste familiesammenkomsten med dette søskenbarnet, var i vår felles bestemors begravelse i år 2000, som er temmelig nøyaktig 16 år siden!!! Jeg kjenner eller vet heller ikke hvem hennes samboer er. Jeg har forøvrig bare på Lyngseidet "omlag" 11 søskenbarn, med tilhørighet her. Noen av disse har jeg sterk tilknytning til, andre ikke...

Ber om redegjørelse

Jeg mener F-sak 10/16, ikke har blitt belyst i stor nok grad, da det ikke var tvil om hva andre f-skapsmedlemmer tidligere har ment om saken. Flere er observert på "befaring" kun hos den ene parten. Dermed tror jeg, at ved å gi meg "munnkurv", har det blitt enklere for noen av f-skapets medlemmer å få sitt syn gjennom.

Er det slik det skal være?

Ber dermed om en skriftlig begrunnelse/redegjørelse fra dere på dette, innen mandag 1.2.2016.”