Fredag hadde forhandlingsutvalget møte i Kåfjord om en eventuell kommunesammenslåing mellom Storfjord, Lyngen og Kåfjord.

- Vi har ikke blitt enige om en sammenslåing, men forhandlingsutvalget skal diskutere muligheten for en storkommune med de tre kommunene, sier varaordfører i Lyngen kommune, Line van Gemert (H).

Hun forteller til Framtid i Nord at politikerne er enige om deler av hva det nye kommunenavnet kan bli.

- Vi har snakket om Stor-Lyngen, Lyngenfjord og Lyngen, sier Gemert.

- Når man snakker om navn berører dette mange følelser, men om man skal se på dette i et internasjonalt perspektiv og vi ønsker å gjøre vår region et kraftsenter er Lyngen et godt alternativ.

Dersom de tre kommunene slår seg sammen vil navnet altså inneholde "Lyngen" uansett. Varaordføreren understreker at alternativene for navn for en storkommune ikke har blitt stemt over.

Fordele sektorene

I tillegg til navn har utvalget sett på utfordringer med blant annet organisering innad i en storkommune og plassering for et rådhus. Ved en storkommune må politikerne finne en ny måte å organisere kommunene på, med mindre enheter i de gamle kommunesentrene og bygge opp der det vil bli kommunesenter.

- Vi må dele opp hvor ansvaret for hvilken enhet skal ligge. Kanskje Storfjord kan ha helsesektor, og noen andre har ansvar for lønn og arkiv. Ingen skal føle at de mister noe, ingen vil miste arbeidsplasser, sier hun.

Utfordringer

Forhandlingsutvalget har hatt møte med departementet fredag for en uke siden.

- Det er flere ting vi må få litt mer avklaring i. Kåfjord er en samisk kommune og et samisk språkforvaltningsområde. Da kommer det spørsmål om hele den nye kommunen skal være forvaltningsområde, sier Gemert.

Utvalget har og hatt møter med Vegkontoret og fylkeskommunen.

- Dersom vi skal slå oss sammen vil vi få utfordringer i forhold til veinettet. Mye må utbedres, der i blant Pollfjelltunnelen og veien fra Lyngen mot Storfjord, sier Gemert.

På høring

Forslaget for en storkommune mellom Storfjord, Kåfjord og Lyngen skal etterhvert ut på høring.

I utvalget er det rådmann, ordfører, varaordfører og en politiker fra opposisjonen fra hver kommune som møter.

- Vi har et godt samarbeidsklima der vi leter etter muligheter og diskuterer utfordringer, sier Gemert.

15. februar skal en delrapport være klar.

Line van Gemert. Foto: Arkivfoto