Hermund Dalvik fra Løkvoll har i flere leserbrev og saker i Framtid i Nord tatt til orde for at man bør styre unna samiske veinavn i Kåfjord av sikkerhetsmessige hensyn. Dalvik mener enkelte lange og innfløkte samiske veinavn kan føre til krøll hvis det oppstår nødsituasjoner.

Ivareta rettigheter

Henrik Olsen er sametingsråd for kultur og helse. Han syns det er bra at befolkningen i Kåfjord utrykker bekymring rundt sikkerheten knyttet til samiskkunnskapene på AMK. For det er der han mener skoen trykker .

- Ja, det er slik jeg oppfatter det. Jeg oppfatter det ikke som om Hermund Dalvik er imot samiske navn som sådan men om hvorvidt myndighetene er i stand til å ivareta den samiske befolkningens rettigheter, sier Olsen.

Samme beredskapstiden

Olsen er klar på at AMK i Tromsø har et ansvar for å ha en tilfredsstillende bemanning for den samiske befolkningen også.

- AMK i Tromsø har ansvar for blant annet Kåfjord og Lavangen, som begge ligger inn under den samiske tiltakssonen. I tillegg er det samisk befolkning i området. Fra Sametinget er vi opptatt av det. Vi skal inn i en prosess med AMK-sentralene om en god og tilfredsstillende bemanning også for den samiske befolkningen. Den samme prosessen er vi inne i med 110-sentralen og den omleggingen som skal være der, sier Olsen.

Konkret vil det være et krav at AMK har en døgnkontinuerlig bemanning på samisk.

- Man skal kunne ha den samme beredskapstiden overfor samisktalende som norsktalende. Og det forventer vi at de skal få på plass ganske fort, sier Olsen.

WEB-TV: Dalvik om Olmmáivákkebálggis og Áhkkavággebálggis

Forholder seg til navnene

Klinikksjef for AMK i Tromsø, Jon Mathisen er på ferie for tiden, men sa følgende til NRK Sápmi i forrige uke:

– Vi synes det er flott at kommunen får stedsnavn på de veiløse navnene som er nå, slik at vi har noe offisielt å forholde oss til. Vi lever i Nord-Norge, og vi må forholde oss til de navnene som kommunene setter, sa Mathisen.

FIN-LEDER: Hva skal nå veien hete?

Overgangsordning

Han håper at det går an å få en overgangsordning når det gjelder de samiske veinavnene.

– Det klart at det blir en utfordring i en overgangsordning, spesielt i forhold til enkel uttale, og dersom man velger navn, som krever spesielle tegnsett. Da må vi jo få tilpasset tegnsettet og det offisielle kartverket, sa klinikksjefen til NRK Sápmi.