Den første vekslingsklassen ved Nord-Troms videregående skole startet opp sist høst. Allerede sier elevene at de veldig fornøyde med den nye modellen for barne- og ungdomsarbeiderfag (BUA) og Helsefagarbeiderfag (HEA).

Tidligere gikk elevene to år på skolen før de gikk to år som læring før de kunne ta fagprøve. Gjennom den nye vekslingsmodellen går elevene ett år på skole og de tre neste årene veksler de mellom skole og lærlingplass. Altså tegner elevene læringskontrakt allerede etter ett år på skolebenken. I løpet av de tre siste årene vil elevene hele tiden ha god kontakt med skole, bedrift og opplæringskontor.

- Nå er ansvaret mer tre-delt, og elevene har flere å lene seg på, sier avdelingsleder Ingrid Bråstad Nilssen.

Spennende

Thea Sellevoll går HEA, hun har lærlingplass på Sonjatun bo- og kultursenter. Freddy Karlsen går BUA og han har lærlingplass på Oksfjord barnehage. Begge startet som lærlinger i høst.

- Det er spennende å være i praksis. Der ser man at ikke alt kan gjøres etter boka, man arbeider jo med mennesker, sier Sellevoll.

Hun trekker og fram at de fortere blir mer selvstendig og voksne ved å tidlig få komme ut i arbeidslivet.

- Jeg liker veldig godt hvordan alt henger sammen. Vi kan få teste ut ting i praksis og så komme på skolen og lære teorien, sier Karlsen.

En fin pakke

Dersom elevene ønsker får de mulighet til å få generell studiekompetanse i løpet av utdanningsløpet.

- Det er egentlig en ganske flott pakke. Når jeg er ferdig har jeg fagbrev i helsefagarbeid og jeg har mulighet til å senere søke meg inne på videre studier, sier Sellevoll.

I vekslingsklassen, der både BUA og HEA inngår, er det tilsammen tolv elever. Karlsen er eneste gutt i klassen. Han vil anbefale andre gutter å søke seg inn på helsefag.

- Jeg tror nok flere kunne tenke seg å søke på dette. Man trenger bare et godt menneskesyn for å jobbe med dette. Man må ikke være redd for å søke, sier han.

Selv har han gått arbeidsledig en periode. Å ikke ha noe å bruke tida på vil han ikke anbefale.

- Det unner jeg ingen. Nå har jeg funnet noe jeg virkelig trives med. Man må følge magefølelsen, det handler om din egen framtid. sier Karlsen.

Tilpasset regionen

Det var mye forarbeid før skolen. Skolen har selv formet deler av modellen for at det skal passe for deres elever

-  Vi har tilpasset den oss, og elevene har fått komme med innspill hvordan de vil ha det.

Dette er skreddersydd for Nord-Troms, sier Solvang.

Dette er den andre vekslingsklassen i Troms, men det er den første som tilbyr BUA.

- Jeg tror det er en modell for framtiden, sier Bråstad Nilssen.

Motiverte elever

Prosjektleder Bodil Bråstad forklarer at det tidligere har vært høyt frafall i yrkesfaglinjene.

- Det har vært spesielt sårbart når elevene skal ut i lærlingplasser. Det gjør at man mister potensielle fagarbeidere. Her vil elevene bli fulgt opp tettere gjennom hele løpet, sier Bråstad.

Tilbakemeldingene fra elevene som har fulgt denne modellen har så langt vært veldig gode, de tyder på at variasjon øker motivasjonen til elevene.

- Vanligvis i januar-februar begynner de å bli litt slitne, men i år har alle virket motiverte og de gleder seg til komme på skolen, sier Bråstad.