Fredag måtte politiet sette inn store ressurser etter at en bombetrussel mot Eidebakken skole ble postet på nettstedet Jodel. Trusselen ble tatt svært alvorlig, og i løpet av lørdagen hadde politiet oppklart saken. Vedkommende som hadde postet trusselen, innrømte forholdet under politiavhør.

Les saken: Bombetrussel mot skole i Nord-Troms

Nå vil politiførstebetjent Ingvild Koht Furnes ved Lyngen Lensmannskontor advare både ungdom og deres foreldre om hva konsekvensene blir ved å fremme slike trusler, og hvor alvorlig slike saker er.

Les saken: Tenåringsgutt har vært i avhør

– For det er slik at vi klarer å spore opp hvem som står bak slike trusler, noe som denne etterforskningen viser, opplyser politiførstebetjenten.

Store ressurser

Koht Furnes kan fortelle at politiet alltid går bredt ut i slike saker, og at det blir satt inn store ressurser når noen poster slike bombetrusler som har vært mye av de siste ukene. Både politiet, KRIPOS, rettsvesen og den aktuelle kommune og skole blir involvert, noe som viser at slike trusler blir høyt prioritert.

– Og konsekvensene blir svært alvorlig for de det gjelder, ikke bare rettslig, påpeker Koht Furnes. For det rent rettslige betyr det straffeforfølgelse for de over 15 år, samt at det også bli tett oppfølging hvor både skole, barnevern og politi blir involvert. Ungdom vil også få slike saker på sitt rulleblad, noe som vil ha betydning både på fremtidig karrieremuligheter og med begrensing på innreise til mange land.

– I tillegg kan politiet gå inn med ransakelsesordre og gjøre beslag i bevismateriale, både i hjemmet, på skole og på arbeidsplass, opplyser hun.

Men politiførstebetjenten vil også trekke frem hvilke konsekvenser det vil få for de berørte i form av stigamtisering og negative reaksjoner fra omgivelsene.

– Dette er noe som vil henge med deg resten av livet, forteller Koht Furnes.

Følg nettbruken

Både bombetrusselen mot Eidbakken skole og trusler mot skolene i Narvik for to uker siden ble postet på Jodel, en app hvor brukerne tilsynelatende kan poste meldinger anonymt. Koht Furnes opplyser at politiet har god dialog med Jodel, og at de klarer å identifisere brukere dersom noen begår lovbrudd.

Men også gjennom bruk av andre sosiale medier kan lovbrudd bli gjort, og politiet advarer nå foreldrene om å være mer på vakt.

– Vi vil at foreldre skal sette seg mer inn i nettbruken til sine barn, ikke gjennom overvåkning, men være mer engasjert og nysgjerrig på hva om foregår, råder hun. For ifølge Koht Furnes handler det like mye om å forebygge gjennom å bevistgjøre ungdommene på konsekvens av slike handlinger.

Fredag kveld ble denne trusselen lagt ut på det sosiale mediet, Jodel. Skjermdump Jodel