Ivar B. Prestbakmo (Sp), fylkesråd for samferdsel i Troms går imot forslaget om flyseteavgift, som skal behandles av Fylkesrådet i Troms neste uke.

- Den nye flyseteavgiften fra Stortingsflertallet har ingenting med klimatiltak å gjøre, og vil ramme Nord-Norge uforholdsmessig hardt, sier han i en pressemelding.

1.april 2016

Prestbakmo mener forslaget er konkurransevridende og vil ramme distriktene og samferdselen i Nord-Norge i særlig grad. Han er også usikker på om forslaget har klimaeffekt.

Den nye flyseteavgiften er ventet å skulle gi en årseffekt på 2 milliarder kroner i inntekt til staten. Den ble vedtatt av stortingsflertallet i statsbudsjettet, og er ventet å tre i kraft 1. april 2016.

Lite gjennomtenkt

Det er toll og avgiftsdirektoratet som nå har sendt ut på høring et forslag til forskrift for flyseteavgiften. Det er denne høringen Prestbakmo foreslår at Fylkesrådet i Troms skal si nei til.

Videre sier Prestbakmo at skatten er lite gjennomtenkt, med tanke på at den vil slå så ulikt ut for ulike deler av distrikts-Norge. Ruter fra Stokmarknes til Bodø vil skattlegges, mens ruter fra Andenes eller Svolvær. Hammerfest får skatt, men Honningsvåg slipper unna.

Tilfeldige kostnader

Prestbakmo mener også at flyseteavgiften framstår som en inntekt staten skal bruke til å dekke tilfeldige poster i budsjettet.

- Slik utvikles ikke et fornuftig og grønt skattesysten, avslutter han.