Formannskapet har nemlig enstemmig vedtatt at de ønsker å gi fjelltoppen Halti - på grensen til Finland - i gave til nabolandet.

"Kåfjord kommune er overbevist om at den foreslåtte folkegaven fra Norge til Finland i forbindelse med Finlands 100-års markering som fri nasjon, vil bli en meget kjærkommen gave for finnene, så vi håper at statsministeren og regjeringen kan bidra til at denne folkegaven kan realiseres, sier Kåfjord kommune i vedtaket.

Utgangspunktet for hele saken er et initiativ fra Bjørn Geirr Harsson, som startet en Facebook-side i anledning Finlands 100-årsjubileum. Hensikten var at Norge skulle avstå fjelltoppen Halti, som ligger få meter inn i Norge, til Finland. Finlands høyeste punkt ligger nemlig i fjellsiden til fjellet, mens selve toppen altså ligger i Norge.

Ordfører Svein O. Leiros i Kåfjord syns det er en god idé. Han unner Finland et høyeste punkt som ligger på en fjelltopp og ikke i en skråning.

- Vi ønsker å dele toppen med Finland og gi det i 100 års gave til 2017. Vi sender derfor brev til Statsministeren. Dette er jo ikke noe vi i utgangspunktet kan råde over. Det må opp på regjerings- og stortingsnivå, sier Leiros.

FJELLGIVER: Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros. Foto: Torbjørn O. Karlsen