Kommunestyret vedtok, med ordførerens dobbeltstemme, å gjennomføre ekspropriering av eiendom ved Samuelsberg for å få skredsikret området. Til tross for flere klager fra beboere i området valgte kommunestyret i dag å se bort fra klagene og følge innstillingen - som blant annet lød som følger.

"Kåfjord kommune er nødt til å forholde seg til, og stole på de undersøkelser og vurdering som gjøres av faginstansene i forhold til skredfare, vurdering av grunnstabilitet og hva som er nødvendige og hensiktsmessige tiltak".

Inhabil varaordfører

Ordfører Svein Leiros bekrefter at dobbeltstemmen ble brukt i saken.

- Ja, varaordfører Ludvik Rognli ble erklært inhabil og det var ikke tid til å innhente vara. Dermed måtte jeg bruke dobbeltstemmen, sier Leiros.

Det er ikke hverdagskost at dobbeltstemmen tas i bruk, medgir Leiros.

- Det er beklagelig at det ikke ble et enstemmig vedtak, men det var nok litt politikk inni bildet her. Vi har jo vært enige tidligere om at vi ønsker å sikre alle innbyggerne våre. Og her har faginstitusjonene vurdert det så nøye og valgt å anbefale skredsikring. Da må vi ta de riktige avgjørelsene, sier Leiros.

Intet nytt

Han mener det ikke var kommet inn nye momenter i saken fra da den ble vedtatt av kommunestyret.

- Nei, det har ikke det. Det er viktig for oss å sikre innbyggerne våre. Nå blir alle husene på Samuelsberg skredsikret og det er det vi har fokusert på. Men det har vært en vanskelig sak - det skal jeg ærlig innrømme. Jeg har respekt for at folk er engstelige for sikringen, sier Leiros, og henviser til at klagene blant annet gikk ut på at skredsikringen og arbeidet med den paradoksalt nok skulle utløse jordskred.

Tidligere Kåfjord-ordfører Bjørn Inge Mo (Ap) stemte imot ekspropriasjon.

- Ja, vi gikk sammen med Høyre og Frp imot skredsikringen. Jeg er vanligvis ikke mot skredsikring, men i dette tilfellet er jeg det - spesielt når man ser på merbelastningen for beboerne og på kost-nytte-verdien. Det ville vært billigere for kommunen å flytte de som bor i to husene som skal skredsikres, sier Mo.

Bjørn Inge Mo Foto: Jan Arild Hansen