- På havbruksnæringens og villaksens vegne er vi svært glad for den positive utviklingen, sier fagsjef Brit Blomsø i Sjømat Norge.

Sjømat Norge stiller fredag denne uken i dialogmøte hos Fiskeridirektoratet det balnt annet vil bli snakket om overvåkningsprogammet for rømt fisk er tema. Både forvaltningen, personer fra forskning og nærings- og interesseorganisasjoner vil være tilstede for å diksutere temaet.

Tiltak mot rømming

Det har vært en nedgang i innslaget av rømt fisk i elvene de siste årene, og rapporten fra det nasjonalt overvåkningsprogram viser at den positive trenden fortsatte i 2015. Det var også totalt sett færre elver der det ble beregnet over 10 prosent innslag av rømt laks, selv om det var flere elver med i undersøkelsen. I 2015 var det 17 av 165 elver som ble vurdert å ha et høyt innslag, mens i 2014 ble 30 av 140 elver vurdert til å ha høyt innslag på mer enn 10 prosent.

- Dette viser at innsatsen som oppdretterne har gjort over mange år har virket og at vi er på rett vei. Det er også gledelig å se at den nedadgående trenden i rømmingstallene siden 2006 også gjenspeiles i innslaget i elvene. Dette er inspirerende og arbeidet vil fortsette med full styrke, sier Blomsø.

Omfattende rapport

Rapporten er den største som noensinne er laget, og viser at innslaget av rømt fisk varierer mellom elver og langs kysten. Både det uveide snittet for innslaget i elv, og medianverdiene totalt sett, er lavere i 2015 enn i 2014. Medianverdien lå under 4 prosent enten innslaget ble oppgitt som fangster i sportsfisket, i overvåkingsfisket om høsten, eller som resultat fra drivtellinger (gytefisktellinger). Dette indikerer at i størrelsesorden halvparten av de 165 undersøkte elvene hadde et beregnet innslag av rømt fisk lavere enn 4 prosent - uavhengig av hvilken metodikk som ble brukt.- Det er også bra at første utgave av felthåndboken for overvåking av rømt laks omsider er kommet. Med den håper vi at undersøkelsene etter hvert både blir mer standardiserte og metodene som nyttes mer kvalitetssikret og presise, understreker Blomsø.

Mer standardisert overvåkning

Sjømat Norge har lenge pekt på nødvendigheten av mer standardisert overvåkning. - Dette vil vi fortsette å jobbe for. Vi har også påpekt nødvendigheten av at det velges overvåkningsmetodikk som er skånsom for gytefisken, og at gytefisktellinger av den grunn bør benyttes framfor fangstbasert metodikk når det er mulig, sier Blomsø.Sjømat Norge kommer også i fortsettelsen til å jobbe for metodikk som muliggjør uttak av rømt fisk samme høst og før gyting, og at det selvsagt må være slik at det er innslag i elv etter at rømt fisk er tatt ut som oppgis som prosent innslag.