Det er leder i Kvænangen fiskarlag, Roy Isaksen, som sier til NRK Sapmi at han er beredt på å bruke sivil ulydighet for å stoppe Marine Harvest sitt oppdrettsanlegg - som denne uken ble vedtatt av kommunstyret i Kvænangen.

Kan godt sone litt

Isaksen sier til NRK at Marine Harvest skal få slite med å få myndighetene til å godta de omstridte planene for oppdrett ved Spildra Øst. Men skulle myndighetene si ja, er Isaksen klar:

- Da er vi mange nok som er klare å «kvesse knivene» våre og da går vi til sivil ulydighet. Vi er villige til å havne i fengsel for å stoppe dette. Så vi kan godt sone litt. Mange pensjonister sier at det kan bli artig, de har jo aldri vært på «ferie» før, sier Roy Isaksen til NRK.

Til tross for motstand fra blant annet Kystpartiet, så vedtok kommunestyret i Kvænangen onsdag å gi dispensasjon fra kystsoneplanen og la Marine Harvest bygge anlegget sitt i fiskeområdene ved Spildra.

Forurensing

Roy Isaksen sier til NRK Sapmi at han tror fiskeriene i området får et nådestøt hvis planene blir vedtatt.

- Lakseoppdrett er en fare både for fiskeriene og for gytefeltene for torsk som ligger i det området Marine Harvest ønsker å ta fra oss. Det vil føre til stor forurensning av havbunnen her og lakselusen vil også være en stor trussel, påpeker Isaksen.

– Det er et svært lite område ved Spildra Øst, som skal tilsidesettes for akvakultur. Samtidig har vi troen på sameksistens. Det viser seg flere andre landsdeler hvor vi har fiskeri og oppdrett at sameksistens er mulig, sier Are Moe i Marine Harvest til NRK.