Bufetat og fosterhjemstjenesten har sammenlignet lokale tall for fosterhjem i barnets egen slekt og nettverk i forbindelse med en  landsomfattende kampanje.

- Barn og unge som trenger et nytt sted å bo, foretrekker ofte å flytte til noen de kjenner fra før. Forskningen viser også at slektsfosterhjem ofte er mer stabile. Derfor ønsker vi at ennå flere barn og unge skal få mulighet til å bo i et slikt fosterhjem, sier Pål Christian Bergstrøm, regiondirektør i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), region nord, som har ansvar for å drive rekruttering, opplæring og generell veiledning av fosterfamilier.

Flere og flere barn får fosterhjem i slekt og nettverk. Det har vært en økning på 87 prosent de siste 11 årene. I snitt bor nærmere ett av fire fosterbarn i fosterhjem i slekt og nettverk opplyser Bufetat i en pressemelding.

Troms er best i landet på akkurat dette. 29, 1% av alle fosterbarn er bosatt hos familie eller nettverk.  I landsdelen ellers har Finnmark 25,7% og Nordland 23,1% av fosterbarna bosatt i slekt og nettverk.

Trenger flere

Bufetat og fosterhjemstjenesten ønsker å rekruttere flere fosterhjem i familier som kjenner barnet. Et slikt fosterhjem kan bestå av noen i barnets familie eller noe de kjenner fra andre arenaer, eksempler på dette kan være assistent i barnehage, fotballtrener, en nabo eller familievenn, tidligere besøkshjem eller støttekontakt.

Det er fortsatt mange barn og unge som trenger fosterhjem. Det er 55 barn og unge som venter på et fosterhjem i Region nord. At barnet får bli i familien eller nettverket kan være betryggende for alle parter, og overgangen til et fosterhjem kan bli lettere når barnet allerede kjenner fosterforeldrene.

- Det er nylig gjennomført en undersøkelse hvor tre av fire ville vurdert å bli fosterhjem for en de kjente, så resultatet tyder på at vi har et uutnyttet potensiale for å finne fosterhjem i barnets egen slekt og nettverk. Barnevernstjenesten i kommunen skal alltid vurdere om noen i familien eller nettverket kan være fosterhjem. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har utviklet faglige anbefalinger for fosterhjemsplasseringer i barnets slekt og nettverk, som de har sendt til alle kommuner for å mobilisere til økt rekruttering i slekt og nettverk, sier Bergstrøm.