- Et sted mellom ti og femten personer berøres av omleggingen. Disse bor på strekningen fra Svensby, Koppangen og Furuflaten, forteller helse- og omsorgssjef Kjellaug Grønvoll i Lyngen kommune.

Hun opplyser at dette i begrenset grad handler om økonomiske besparelser.

- Vi ønsker å gi ansatte i hjemmetjenesten en mindre stressende jobbsituasjon i helgene.

Grønvoll forteller at berørte personer kan få pårørende, naboer eller en drosjesjåfør å hente middagen på Lyngstunet.

Ingen klager

Ordningen innføres fra den første helga i juni måned. Aktuelle personer ble i forrige uke skriftlig informert. Grønvoll har ikke registret noen klager på at middagen fjernes to dager i uka.

Middag blir også i fortsettelsen kjørt ut på ukedagene fra kjøkkenet på Lyngstunet av Lyngsalpan Vekst. Hjemmesykepleien har i helgene ansvaret for opplegget.

- Hjemmesykepleien har i helgene to personer på jobb, noe som er minimal bemanning. Levering av middag oppleves som en ekstra stressfaktor.

- Hva blir økonomiske utslag når helgemiddagen fjernes?

- Kommunen sparer ikke noe, men ansatte får bedre arbeidsforhold. Dette er ikke en lovpålagt oppgave for kommunen, sier Kjellaug Grønvoll.

Lavere egenandel

Eldre som omfattes av ordningen, har fått søknaden imøtekommet. De betaler en mindre egenandel for å nyte godt av tilbudet.

Grønvoll opplyser at dersom Lyngen kommune i gitte tilfeller opplever at det er viktig at den hjemmeværende får kjørt ut middagen også i helgene, er det åpning for å gjøre unntak.

- Jeg tror ikke noen vil søke op plass på Lyngstunet fordi de ikke får middag i helgene, forteller helse- og omsorgssjef Kjellaug Grønvoll.

Omleggingen får ikke betydning for et fåtalls eldre som får middag fra Lenangen omsorgssenter i Nord-Lenangen.