Ymber underskrev fredag en avtale om å kjøpe Troms Krafts eierandel i Kvænangen kraftverk. Prislapp: 370 millioner kroner. Til gjengjeld skal Troms Kraft få kjøpe Troms fylkeskommunes eierandel i Ymber. Siv Elin Hansen i SV i Nordreisa er sammen med lokalpartiene KrF, MdG og Sp sterkt kritisk til avtalen.

– Det er veldig mange uavklarte spørsmål rundt dette. Troms Kraft får nå muligheten til å eie mer enn en tredjedel av Ymber, mens politikerne i Nordreisa blir orientert i 12. time. En slik mangel på åpenhet syns jeg er veldig kritikkverdig, sier Siv Elin Hansen.

- Ap er deres koalisjonspartner i styringen av Nordreisa. Hvordan påvirker dette samarbeidsklimaet?

– Vi har gått inn i samarbeidet med en avklart holdning til at vi kan være uenige i sak. Og i denne saken er vi uenige, sier Siv Elin Hansen.

Ordfører Øyvind Evanger viser til at Kåfjord-ordfører Svein Leiros er talsmann for eierkommunene.

Men Evanger kommenterer likevel uenigheten innad i Nordreisa-koalisjonen.

– Vi har drøftet uenighet i forkant av samarbeidet og konklusjonen er at det er greit med uenighet. Utover det, så skal ikke Nordreisa kommune endre sitt eierskap i Ymber, og da er det ikke en kommunestyresak, sier Evanger.

Siv Elin Hansen er uenig i den vurderingen.

– Vi ble orientert om dette 18. mai. 19. mai var det generalforsamling. Vi mener at i en såpass viktig sak må man gå grundigere til verks. Men ordførerne mener altså ikke at kommunestyrene er de som representerer eierinteressene best, men at de selv er best egnet til å ta denne avgjørelsen på vegne av alle folkevalgte. Det er jeg sterkt kritisk til, sier Hansen.

Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros, tar imidlertid ikke kritikken innover seg.

– Jeg må jo si at jeg reagerer på at lokalpolitikerne i Nordreisa kan kritisere de prosessene vi har kjørt blant annet i Kåfjord. Her har formannskapet vært enige i de avgjørelsene som er tatt, sier Leiros, og fortsetter:

– Det er ingen dramatikk i at Troms Kraft kommer inn på eiersiden. Vi har sikret oss mot at de skal kunne kjøpe seg opp og overta Ymber. Det er ingen strategi for dem og de har heller ikke mulighet til det, sier Leiros.

Han understreker at ingenting er avgjort ennå.

– Sier Troms fylkeskommune nei til å selge Ymber-aksjene sine, så faller hele avtalen i fisk.

SV, KrF, Sp og MdG kommer imidlertid ikke til å støtte avtalen og vil ha den opp i kommunestyret.

IKKE MULIGHET: Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros understreker at Troms Kraft ikke skal kunne kjøpe opp Ymber. Foto: Torbjørn O. Karlsen