På sitt landsmøtet i helgen vedtok Norske Lakseelver et krav om at det skal bli påbudt å merke alle oppdrettslaks. Dette for å kunne skille rømt fisk fra vill laks, og for å kunne spore den rømte fiskeren tilbake til oppdretteren som eier fisken.

Norske Lakseelver, som er en næringsorganisasjon for rettighetshavere til fiske i vassdrag med laks, sjøørret og sjørøye, peker på at en forskningsrapport viser at situasjonen for norske laksebestanders genetiske egenart er "verre enn noen kunne ane".

"Hele to av tre vassdrag er så påvirket av rømt oppdrettslaks at de ikke tilfredsstiller minstekravet i kvalitetsnormen for villaks. Denne normen er hjemlet i Naturmangfoldloven og vedtatt av Regjeringen i Kongelig resolusjon. Av de elvene som ikke oppfyller normen, er rømt oppdrettslaks årsaken i 84 % av tilfellene", skriver Norske Lakseelver i resolusjonen.

Norske Lakseelver mener det finnes metoder for merking og sporing av fisk og nevner fettfinneklipping og snutemerking som to av metodene. De mener kombinasjonen av disse to metodene er en velegnet merkeordning for oppdrettsfisk og krever at myndighetene pålegger oppdretterne å merke fisken på disse måtene.