Onsdag holdt både Nordreisa, Skjervøy og Kvænangen kommuner sine rådgivende folkeavstemminger om kommunesammenslåing.

– Total skivebom

77 år gamle Oddvar Olsen fra Rotsundelv stemte imot en storkommune, selv om han tror tiden for en sammenslåing vil komme.

– Opplegget og strategien har vært en total skivebom. Det har vært håpløst for folk å skulle si hva som er til det beste. Informasjonen vi har fått har gjort oss helt forvirret, sier han – og henviser til et folkemøte hvor grafer og kolonner ble presentert og folk gikk fra møtet med flere spørsmål enn svar.

Han synes Nordreisa kommune har tatt for lett på oppgaven.

– Det eneste tallet de har festet seg ved er gulroten med et millionbeløp i starten. De har ikke tenkt framover og det tror jeg stikker veldig dypt hos mange, spår han.

Hva skal prioriteres?

Olsen er redd for at ett stort kommunestyre, der det i dag er fire – en i hver kommune, skal få for mye og hanskes med.

– I Rotsundelv har vi en vei som er veldig dårlig. Hvis vi slår oss sammen med tre andre kommuner blir det kanskje 50 dårlige veier. Hva skal de da prioritere? Folk er engstelig for at de lokale sakene ikke når fram. Og det er jo de sakene vi bryr oss om, sier han.

Olsen tror heller ikke den såkalte robustheten vil vise seg.

– De som har sagt ja er de største kommunene. De små vil være små, for da har de bedre oversikt.

– Tror på noe større

Ingar Elvebakken (68) fra Storslett avga sin stemme i motsatt retning.

– Jeg stemte for Nord-Troms 4. Jeg tror vi må bli så stor for å få tilgang på flere innbyggere. Samtidig har jeg ikke trua på at ting blir bedre med kun samarbeid. Jeg tror på noe større som binder oss sammen, og kan heller ikke se at dette fører til dårligere vilkår for brukerne, sier han.

Få unge

Ifølge valgstyret på Storslett samfunnshus hadde få unge vært innom valglokalet, onsdagsformiddag.  En som imidlertid valgte å ta turen er 22 år gamle Freddy Andre Karlsen. Han vil gjerne holde valget sitt hemmelig, men sier:

– En sammenslåing kan føre til en samlet og bedre økonomi. Jeg håper det i så fall stopper opp nedskjæringer og gjør at det blir flere jobber. Jeg stemte i dag med tanke på egen skolegang og jobbmuligheter.

Karlsen sier det har vært snakk om kommunesammenslåing i klassen, men lite snakk om temaet på fritiden blant kompiser.

– Jeg tror politikk er lite interessant for de fleste. Jeg er heller ikke politisk aktiv, men tenkte jeg kunne bidra likevel.

JA: Ingar Elvebakken stemte for Nord-Troms 4.
STEMTE: 22 år gamle Freddy Andre Karlsen valgte å stemme om kommunesammenslåing. Her med sin tante Ann Johansen. Foto: Isabell Haug