Dette er bakgrunnen for at Helsedirektoratet i en ny kampanje går tydelig ut med informasjon om risikoen for fosteret ved snusing under graviditeten.

Nesten halvparten av befolkningen i alderen 16-45 er usikre på, eller vet ikke, om mors snusbruk under graviditeten fører til økt risiko for dødfødsel og for tidlig fødsel.

Det viser en spørreundersøkelse Opinion har gjort for Helsedirektoratet blant et landsrepresentativt utvalg på 1000 kvinner og menn i alderen 16-45 år.

- Resultatene tyder på at det er stor usikkerhet og lite kunnskap om skadevirkningene av snusbruk i svangerskapet. Derfor retter vi nå oppmerksomheten mot risikoen for fosteret ved snusing under graviditeten, og går ut med tydelig informasjon både til befolkningen og helsepersonell, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Sterk økning

Det har vært en sterk økning i snusbruk blant unge kvinner de siste ti årene. 13 prosent av kvinner i alderen 16-24 år bruker snus daglig, og i tillegg bruker 5 prosent av kvinnene i denne aldersgruppen snus av og til.

- Økningen i snusbruk blant unge kvinner er bekymringsfull, fordi det kan føre til at flere gravide vil bruke snus i årene som kommer. For mange vil det være vanskelig å slutte med snus når man blir gravid. Derfor er det beste å slutte før man blir gravid, eller aller helst ikke begynne, sier Granlund.

Kunnskapen om skadevirkningene av alkohol er tydelig større enn om snus. Mens de aller fleste vet at alkoholinntak i svangerskapet øker risikoen for fosterskader, er det stor usikkerhet rundt hvorvidt bruk av snus i svangerskapet kan føre til redusert fødselsvekt eller prematur fødsel og dødfødsel.

Gravide snakker først og fremst med helsepersonell om alkoholbruk og røyking, ikke så mye om snusbruk i svangerskapet.

Avhengighet og stress er hinder for å slutte

Helsedirektoratet har også gjort en spørreundersøkelse blant leger (i primærhelsetjenesten) og jordmødre for å kartlegge behov for kompetanse om snus og helseskader under graviditeten. Nesten tre av fire har tro på at det å ta opp temaet med pasienter vil bidra til at flere slutter med snus.

- Legene og jordmødrene er også spurt om hva de gravide selv opplever som det største hinderet for å slutte. De svarer at avhengighet, stress, motivasjon og manglende kunnskap er grunner for at det er vanskelig å slutte for den gravide, sier Granlund.

Granlund påpeker at det er gledelig at undersøkelsen tyder på at bruk av snus i stor grad følges opp i de tilfeller der den gravide opplyser om snusbruk, og at nesten ingen av legene eller jordmødrene tror en samtale om snus og helseskader vil føre til at de får en dårligere relasjon til den gravide.

Granlund er også glad for at det nå med nytt helsekort for gravide blir spurt om snusbruk. Det vil på sikt gjøre det mulig å kartlegge hvor mange gravide som faktisk snuser.