Selv om det var mange kommuner som hadde dårligere valgdeltakelse enn de drøyt 42 prosentene Skjervøy klarte, for eksempel Nordreisa med sine 17 prosent, så er ikke ordfører Ørjan Albrigtsen helt fornøyd med at under halvparten avga sin stemme.

– Jeg skulle gjerne sett at flere stemte, ja – selv om vi kommer langt bedre ut enn mange andre.

Selvkritikk

Han tror flere faktorer hadde innvirkning på den relativt lave valgdeltakelsen, men trekker spesielt fram én ting.

– Vi hadde for få valgkretser på Arnøya. Det var bare den ene i Arnøyhamn, og det er for lite. Det tar jeg selvkritikk på. Samtidig er det ikke enkelt for studenter og andre stemmeberettigede som bor utenfor kommunen å få stemt. Det merker vi nok også, sier Albrigtsen.

Godt grunnlag

15. juni vedtar kommunestyret hva de skal gjøre i etterkant av den rådgivende avstemningen.

– Det er kommunestyret som har siste ordet, ja. Og min jobb har ikke vært å konkludere med noe, men nå har vi fått et godt grunnlag for å ta en beslutning. Når det er sagt, så vil jeg nå se den lokalpolitikeren som vil gå imot folket etter å ha fått såpass klare signaler, sier ordføreren, som skryter av den jobben som er gjort av rådmann Cissel Samuelsen.

Gode tjenester

– Tror du Fylkesmannen er imponert over valgdeltakelsen?

– Nei, det er han nok ikke. Men det som bør være viktig også for Fylkesmannen er at vi skal være i stand til å levere gode tjenester til våre innbyggere. Skulle kommunestyret bestemme at det blir nei til kommunesammenslåinger, så tror jeg Fylkesmannen forholder seg til det, sier Albrigtsen, og fortsetter:

- Det er ikke til å legge skjul på at vi gjennom arbeidet med intensjonsavtalene har sett hvor vanskelig det er å drive en så stor kommune som Nord Troms 4 og ikke minst hvor mye sentralisering det ville blitt. Det blir jo enorme avstander. Kommunen ville blitt på størrelse med Rogaland og der er det 26-27 kommuner, sier Albrigtsen.

Ikke bortkastet

Han mener at prosessen med kommunereformen ikke har vært bortkastet, og at Skjervøy har lært mye om kommunen.

- Jeg tror vi har blitt knyttet mer sammen og vi har fått se hvor vi har utfordringer. Det er ikke for å være vrange at vi ikke vil slå sammen kommuner, men fordi vi mener at vi vil gi de beste tjenestene ved at Skjervøy forblir egen kommune. Alt ligger til rette for det, sier ordføreren.