Mandag morgen ble Bjørn Mella AS utsatt for et frekt tyveri. En polskregistrert bil stanset utenfor forretningen, personene i bilen lastet inn noen dekk på felg og kjørte av gårde, skriver Altaposten.

Akkurat nå pågår det en jakt etter bilen og tyvene, og det er satt i verk tiltak for å stanse det som med stor sannsynlighet er polske, mobile vinningskriminelle:

– Politiet har kvart på ni fått tips om at bilen er observert i forbindelse med en forbikjøring på Isnestoften, på vei sørover langs E6. Bilen dro på en hvit kapellhenger, og holdt stor fart innover Langfjorden. Vi har varslet politidistriktene Troms og Salten om dette, men er selvfølgelig fortsatt meget interessert i tips om denne bilens bevegelser sørover, sier operasjonsleder Andreas Haugaasen ved Finnmark politidistrikt til Altaposten i 10-tiden til Altaposten.

Polskregistrert tilhenger

– Var dette en melding der man med sikkerhet kan slå fast at det er samme bil?

– Vi har ikke fått bekreftet registreringsnummeret på bilen som ble observert på Isnestoften. Men melder mente at tilhengeren var polskregistrert, slik bilen også er. Bilen ble av melder beskrevet som en svart Mercedes Sprinter av nyere type. Beskrivelsen, sammenholdt med tidspunktet samt at de kjørte i høy hastighet gir oss grunn til å tro at dette er samme kjøretøy som ble observert utenfor Bjørn Mella AS. Vi tror dette er de samme personene, og jobber ut fra dette, sier Haugaasen.

Bilen hadde ingen firmalogo eller annet som kunne identifisere den.

Gjorde treff på registreringsnummeret

Men på bildet tatt av en av de ansatte hos Bjørn Mella AS fremgår det at registreringsnummeret er POMBV 6. Dette nummeret gir flere treff i politiets databaser:

– Denne bilen er knyttet til flere tyveri, sier Haugaasen til Altaposten klokka 11.10.

En gjennomgang viser at bilen har vært brukt i minst syv saker, minst fem av disse er saker som omhandler vinningskriminalitet/tyveri:

– Den er registrert i saker i Bardu (Troms), på Mørkved ved Bodø (Nordland), Mosjøen (Nordland), Verdal (Nord-Trøndelag), Fagernes (Oppland), Kjelsvikåsen (Møre og Romsdal) og Ålesund (Møre og Romsdal). Siste observasjon var i forbindelse med mistenkelig oppførsel i Møre og Romsdal i fjor, forklarer Haugaasen.

– Disse personene er mistenkt for tyverier over hele landet. Og dette er mobile vinningskriminelle, som forflytter seg over store avstander på kort tid. De er aktuelle for oss å få fatt i, uansett hvor de ferdes, sier Haugaasen.

Ikke varslet grenseovergangene

I tillegg til de nevnte tyveri er det også opprettet syv ATK-saker (automatisk trafikkontroll – hastighet, red. anm).

– Siste ATK-sak på denne bilen var i Tromsdalen. Vi har som nevnt varslet Troms og Salten politidistrikt om dette, og Alta lensmannskontor skal ha vært i direkte kontakt med sine kolleger i Nordreisa. Hvor mange patruljer som er på utkikk etter bilen, det vet jeg ikke.

– Du sier dere har varslet politidistriktene i Troms og Salten, er grenseovergangene varslet?

– Foreløpig ikke. De har kjørt sørover langs E6, nærmeste grenseovergang blir Skibotn. Det blir aktuelt å kontakte grenseovergangen her, sier Haugaasen.

Kan ha vært i Alta en stund

Ifølge Haugaasen er det ikke overraskende at bilen er observert med en tilhenger etter seg. Det tyder på at tyvene har befunnet seg i Alta en periode, og at de nå er på vei sørover:

– Dette er i tråd med hvordan mobile vinningskriminelle opererer. De håndterer ofte store mengder tyvegods, sier Haugaasen.

Ved hjelp av bil henter tyvene inn tyvegods, dette lastes over i tilhengeren etter endte «raid».

– Tilhenger de laster de ting over i før de forflytter seg videre, forklarer operasjonslederen.

Avventer anmeldelse

Haugaasen sier til Altaposten at politiet foreløpig ikke har vært på åstedet hos Bjørn Mella AS:

– Som jeg forstår det avventer vi anmeldelse fra selskapet, med konkret melding om hva som er stjålet. Jeg ser på bildet at det lastes inn felger med dekk, men vi vet ikke hvor mye det er snakk om. Med tanke på hvordan disse opererer så er det grunn til å tro at disse også besitter annen type tyvegods, sier Haugaasen.

Håper folk følger med

Til Altaposten sier daglig leder i Bjørn Mella AS, Vidar Mella, at de har vært i kontakt med politiet, og at bildet du ser over er sendt til dem.

– Jeg håper folk holder øynene åpne for denne bilen. En ting er at vi håper å få dekkene tilbake, men vi vet jo også at mange andre har mye større verdier stående utendørs. Det er viktig å få stanset denne gjengen, sier Mella.

I ni-tiden hadde Mella og de ansatte ikke helt oversikt over hva som er stjålet:

– Det kan se ut til at de har tatt felger og dekk til en bil. Vi har ikke fått helt oversikt ennå.

På bildet du ser øverst fremgår det ikke klar hva som er registreringsnummeret på bilen, men det starter med P etterfulgt av et uklart siffer/bokstav (trolig 0 eller O), deretter MBV6.

Rekognoseringsrunder

Ved Alta lensmannskontor kan etterforksningsleder Svein Erling Mikalsen fortelle at bilen er observert ved andre bedrifter i løpet av natt til mandag:

– Vi vet at denne bilen har vært rundt andre bedrifter, men her er vi usikre på om noe er stjålet. Det kan se ut til at de har vært på rekognoseringsrunder ved flere bedrifter, det virker i alle fall tydelig at de har sett etter noe, sier Mikalsen.

Håpet er at bilen blir stanset:

– Vi håper på å få kontrollert bilen, nå som vi vet at den er på vei sørover.

– Er bilen og registreringsnummeret kjent for dere?

– Så vidt jeg vet er dette ikke en bil vi har kjennskap til fra før, men her må jeg ta forbehold.

– Er personen på bildet noen dere kjenner igjen?

– Personen er fullt identifiserbar, men ut fra hva vi ser er dette ikke noen vi har kjennskap til fra tidligere, sier Mikalsen.