Den drapstiltalte unggutten flyktet fra Norge i 2002 fordi han fryktet hevndrap fra det somaliske miljøet, sier hans forsvarer.

Som 16-åring i 2001 drepte han 18 år gamle Ali Ahmed Abdi i et klasserom på Nordreisa videregående skole. Drapet skjedde etter langvarig konflikt mellom de to somaliske flyktningene som tilhørte hver sin klan, men som bodde i lag og gikk i samme innføringsklasse.

Strupetak

Tiltalte hevder han skulle be om unnskyldning for et pengetyveri da konfrontasjonen skjedde i klasserommet.

– Han hoppet på meg, tok strupetak og sa han skulle drepe meg. Jeg trakk kniven da jeg ikke kunne puste. Jeg hadde store motsetninger med denne mannen. Vi hatet hverandre, og det var feil at vi bodde i lag og gikk på samme skole, forklarte tiltalte, da ankesaken startet i Hålogaland lagmannsrett tirsdag.

Frikjent

For 14 år siden ble han frikjent for drap i Nord-Troms tingrett. De to meddommerne mente han handlet i selvforsvar, mens fagdommeren ville dømme ham for forsettlig drap. Påtalemakten anket, men fire dager før ankesaken skulle opp for Hålogaland lagmannsrett i 2002 forsvant den somaliske unggutten.

– Han hadde da fått råd fra sin onkel om å forlate Norge for å unngå hevndrap. Slike hevnoppgjør er vanlig i den somaliske kulturen, der rettssystemet er mangelfullt, sa forsvarer Hjallis Bakke i Hålogaland lagmannsrett tirsdag.

Referatforbud

14 år etter at ankesaken opprinnelig var berammet, startet den i Tromsø tirsdag. Den nå 31 år gamle somalieren ble i vinter pågrepet i England og utvist til Norge. Førstelagmann Arild O. Eidesen la ned forbud mot å offentliggjøre detaljer om hvor han har oppholdt seg og om hans familie.

Ifølge forsvareren var det en tilfeldighet som gjorde at han ble identifisert av britisk politi og utvist til Norge i februar i år.

Var redd – som i Somalia

I retten fortalte 31-åringen at konflikten som oppsto mellom de fem somaliske tenåringsflyktningene i Nordreisa gjorde ham redd.

– Dette var de samme problemene jeg flyktet fra i Somalia der folk ble drept for bagateller. Da jeg var ni år så jeg min far bli drept for en bagatell. Etter det har jeg aldri sovet godt. Jeg opplevde mange grusomheter som et barn ikke skal oppleve, sa 31-åringen i sin forklaring. (©NTB)