Byggmakker er ute med et sesongvarsel for sommerens oppussing. Mye tyder nemlig på "frisk bris" i mange hjem når sommerens oppussing står for tur. Dette opplyser de om i en pressemelding.

En årlig oppussingsundersøkelse Byggmakker får gjennomført, viser at 1 av 4 norske par mener oppussingen kan skape konflikter i forholdet. De vanligste årsakene til krangling er spørsmål om penger og prioriteringer.

Undersøkelsen viser at unge og middelaldrende krangler mer om oppussingen enn eldre par. 27 prosent svarer at oppussingen har bidratt til konflikter i hjemmet, mens 69 prosent svarer at dette aldri har vært et problem. Yngre i alderen 18-34 år krangler mest.

- Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder oppussing og bruker milliarder av kroner på dette hvert eneste år. Ofte vil et oppussingsprosjekt avledes av et nytt oppussingsbehov og man får gjerne en spin-off-effekt som overskrider de opprinnelige budsjettene. Da er det kanskje ikke så rart at det av og til kan gå en kule varmt når regningene skal gjøres opp, sier salgs - og markedsdirektør Kari Moberg i Byggmakker.

Byggvettregler for husfredens skyld:

Seks gode byggeråd for å bevare husfreden under oppussingen:

1. Sett av et fast budsjett som familieøkonomien kan tåle.

2. Innhent priser og vareprøver før prosjektet igangsettes.

3. Lytt til erfarne fagfolk før dere setter i gang. Banale feil kan fort gjøre oppussingen dyrere enn først antatt.

4. Avklar rollefordeling i forkant på hvem som har ansvar og beslutningsmyndighet for hvilke oppgaver.

5. Gi partneren oppmuntringer underveis.

6. Hjelp til når partneren trenger støtte.