9 av 10 nordmenn tar ikke med eget barnesete på utenlandsferie, viser en fersk reiseundersøkelse av Europeiske Reiseforsikring. Norske foreldre har et tilfeldig forhold til hvordan de sikrer barna sine på ferie i utlandet.

- Disse tallene overrasker oss og vitner om slapp holdning til barnas sikkerhet i ferien. Kvaliteten på bilstolene kan være elendig og er ikke nødvendigvis tilpasset barnets størrelse. Det virker som om mange nordmenn legger igjen vettet hjemme når vi pakker for ferien, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Barna er din mest verdifulle last

Majoriteten av småbarnsforeldre aksepterer det tilbudet de får om sikkerhet på ferieturen ved leie av bil, samt når de tar buss eller kjører taxi. 1 av 6 som leier bil bruker den bilbarnestolen de blir tilbudt og svært få småbarnsforeldre lar manglende sikkerhetsutstyr være avgjørende for om de skal leie bil, ta taxi eller buss, opplyser Trygg Trafikk.

- Mange får seg en overraskelse utenlands. I en del land er det langt fra samme kulturen rundt sikring av barn i bil som i Norge, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

- Barna er din mest verdifulle last. Foreldre er stort sett flinke til å sikre barna hjemme og denne holdningen må de ta med seg til utlandet. I mange ferieland er trafikken annerledes og farten høyere, da er vi mer utsatt, sier Johansen.

Det er lurt å sette seg inn i hvilke bilbarnestoler utleiestedet tilbyr, før en reiser avgårde på ferie.

- Hvis du er i tvil kan det være en idé å få tilsendt dokumentasjon eller bilde på forhånd av stolen som skal leies. Dersom den ikke er av god nok standard bør du vurdere å ta med din egen. Det kan være noe bryderi å bære, men kan vise seg å bli en livsviktig del av reisen, sier hun.

Trygg Trafikk har 5 tips:

  • Det er påbudt å sikre barn med godkjent bilsete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge.

  • Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, og helst til de er 4 år.

  • Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt.

  • Halvparten av barna feilsikres. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret og vær sikker på at det er riktig montert.

  • Reglene for sikring av barn i bil er i store trekk de samme i Europa og USA som her. Ta med barnesete eller forhåndsbestill leiebil med slikt utstyr. Må dere kjøre bil uten barnestol, må dere også sørge for å sikre barna best mulig med bilbeltet. Sitt aldri med barnet på fanget.