Ekstrementer og urin dekker store deler av veibanen inne i den nesten 800 meter lange skredoverbygninga i Langfjorden på Arnøy.

Inne i tunnelen ligger det knapt tjue sauer når Framtid i Nord er der, tirsdag denne uka. Flere søyer med lam har søkt tilflukt og skygge.

Trafikkfarlig

Tunnelen, som egentlig er en skredoverbygning, er uten noen form for bekledning inni. Den grå betongen sluker dermed mye lys.

– Når man kommer inn fra høylys dag, er det ofte at man knapt har syn. Da kan sauene komme overraskende selv på oss som vet at de er der, sier årviking Helge Andersen.

– Noen ganger ligger jo sauene langs hele tunnelen også, fra ende til ende.

Andersen understreker at han ikke vil belaste eller henge ut bøndene.

– Nei, jeg snakka med bonden i fjor, og de var minst like fortvila som alle andre. De har jo jaga på dyrene, men de vender straks tilbake.

Ukjente kan slite

Andersen, som altså selv bor i Årviksand, sier problemet er velkjent blant befolkninga på Arnøy.

– Ja, for oss er jo dette aller mest et trafikalt problem ved at vi må være ekstra på vakt, men jeg er virkelig bekymret for gjestetrafikken.

Han peker motorsykler, men også andre trafikanter.

– Biler som kjører på sauene vil jo ”vinne”, men så kan det være de som i panikk forsøker å svinge unna. Og kjører man motorsykkel kan det gå riktig ille.

Han ber Statens vegvesen gripe inn.

– Slik jeg forstår det, er dette noe vegvesenet må bidra i. Elektriske ferister i hver ende og lydsignaler som jager sauene unna. Dette må vi få så raskt som mulig, sier Helge Andersen.

Norges dyreste

– Det må være Norges dyreste sauefjøs, sukker ordføreren i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen.

Når han ikke svinger ordførerklubba, er han bonde i Årviksand, bygda Fv347 leder til og som tunnelen blant annet skredsikrer for.

– Ja, jeg kjenner sauene og bonden som eier dem. Og av egen erfaring kan jeg si at å gjete dyrene unna vil være heldøgnsjobb. Når sauene først har begynt å gå der, går det ikke å venne dem av.

Albrigtsen har selv benyttet skredsikringstunnelen stort sett daglig, og han kjenner derfor problemene meget godt.

– Vi har tatt dette opp før, men jeg tok dette med vegvesenet på nytt i dag, og de lover å gjøre tiltak.

Lyd først

Første tiltak skal være fotoceller.

– Ja, de vil monére fotoceller som registrerer bevegelse ved tunnelen og så utløser en lyd som skremmer sauene unna.

Albrigtsen er glad, både på trafikkantenes og kollegenes vegne.

– Som bonde har man ikke mulighet til å gjøre så mye her. Langfjorden er et fantastisk område for dyrene, men så har sauene altså funnet ut at tunnelen var et fint sted å hvile. Det er dessverre ikke bra, verken for dem eller oss.