Man leser ofte i media om ungdommer som henger i sentrum på kveldstid uten noe å ta seg til, at flere stenger seg inne på soverommet bak en dataskjerm og at for mange dropper ut av videregående. Disse tingene har Lyngen tatt tak i.

- Lyngen tar ungdom på alvor. Vi følger dem opp både på skolen og fritida, fra de begynner på ungdomskolen til de er ferdige på VGS. Det er viktig å ha gode tilbud til unge i denne alderen og drive forebyggende arbeid, sier Olsen.

Samarbeidsprosjekt

Olsen har arbeidet som ungdomskontakt i Aktiv Lyngen siden 2012. Thomas Wedege kom inn i arbeidet i desember i fjor og er ansatt i det 3-årige prosjektet ”Dropout” som skal forhindre at elever dropper ut av VGS. Disse to samarbeider tett, og dette gjør at ungdommene i målgruppa følges opp både gjennom skolehverdagen og på fritiden.

- Vi er som et bindeledd mellom skole, fritid og hjemmet. Vi skal være støttespillere og at ungdommene skal lykkes og oppleve mestringsfølelse er vårt hovedfokus. Vi gir aldri noen opp, understreker Olsen.

Alle skal med

De har omkring 200 ungdommer som aktivt benytter seg av tilbudene deres og det er selvfølgelig gratis. Alt dekkes av midler fra ulike instanser.

- I alle feriene er det tilbud. Vi drar på skitur i Målselv, bytur til Tromsø og arrangerer fotballturneringer. Det er ingen ungdommer som kan si at de ikke har gjort noe gøy i ferien, sier Olsen.

Men det er ikke bare i feriene det skjer ting. Hver uke har de Treffpunkt både i Nordkjosbotn, Lenangen og på Lyngseidet.

- Dette er en arena på deres premisser hvor de kan komme som de er og alle skal bli inkludert. Da finner vi på ulike aktiviteter. Ofte diskuterer vi eller har rollespill aktuelle tema også, som rusproblematikk, mobbing og dataspill, legger han til.

Treffes i Tromsø

I tillegg møtes elevene, som har flyttet til Tromsø for å gå på skole, én gang i uka.

- I desember begynte vi med Treffpunkt i Tromsø. Første gang møttes rundt 30 stykker for å spise pizza. Dette har vi fortsatt med og til høsten vil det skje enda flere ting for å forebygger at ikke elever dropper ut av VGS, sier Wedege.

Allerede ser man gode resultater av arbeidet. Elev Jørgen Harper (17) skal begynne 2. året på Breivika.

- Det er en tygghet å ha det tilbudet. Å komme til en ny plass uten uten å kjenne noen er ikke så lett, derfor er det fint å kunne møte kjente fjes på Treffpunkt, sier Harper.

Engasjerte unge

Aktiv Lyngen spiller også en viktig rolle for Lyngen-samfunnet. Olsen sier at et av målene er at det ungdommene gjør skal være samfunnsøkonomisk og verdiskapende.

- Vi er innom det meste som skjer i kommunen. Alt fra å stille opp på små prosjekter, til å være hovedarrangør av for eksempel ”Lyngen mot narkotika”. Det er 100% de som bestemmer hva som skal foregå. Vi er kun veiledere, og det viktigste for oss er at ungdommene skal få drømmene sine oppfylt, og nå målene de har satt seg, sier Olsen.

Tillit som grunnstein

Det viktigste grunnlaget Olsen og Wedege har for å kunne gjøre jobben sin er gjensidig tillit.

- Den kødder man aldri med! Ungdommene har tillit til oss, og vi har tillit til dem. Uten dette hadde det blitt umulig for oss å kunne gjøre jobben vår. At ungdommene vet hvor de har oss, at vi er en samtalepartner de kan stole på uansett tid på døgnet og at ingenting er for stort eller lite, er utrolig viktig, sier Olsen.

Relasjonene som har blitt skapt gjennom arbeidet, har ført til en rekke positive ringvirkninger.

- Det er mindre mobbing, lite rusproblematikk, færre som henger i sentrum på kveldene og natteravner trengs ikke. Vi ser at ungdommen selv har blitt veldig gode til vise omsorg, å ta vare på og se hverandre. Vi plukker opp og registrer ting før det når å bli konflikter eller problemer, forklarer Wedege.

”Lyngen – modellen”

Flere omtaler nå deres måte å gjøre ungdomsarbeid for ”Lyngen-modellen”. Å arbeide på den måten Wedege og Olsen gjør er avgjørende for å kunne lykkes i jobben de gjør.

- Kontoret vårt er i bilen, og mobiltelefonen og Facebook er viktige verktøy i løpet av arbeidsdagen. Jeg opplever ofte at ungdom ringer på kveldene fordi de trenger noen å snakke med, og da er jeg der, sier Olsen.

Olsen legger til at å arbeide med ungdommer, slik som de gjør i Lyngen, er langt fra en vanlig jobb.

- I denne jobben teller vi ikke timer, vi er der for ungdommene 24/7. Det er en livsstil og den største gevinsten er når vi opplever glade og lykkelige ungdommer og familier, sier Olsen.

Han skryter også av foreldrene i Lyngen.

Vil ha mer samarbeid

De vil også trekke frem samarbeidspartnere deres og kommunen.

- Uten oppvekstsjef Anette Holst hadde dette blitt vanskelig. Hun er et skikkelig ja-menneske og svært dyktig, roser begge.

Aktiv Lyngen ønsker seg gjerne flere å spille på lag med.

- Vi håper å kunne knytte sterkere kontakt med lag, foreninger og næringslivet i Lyngen, sier Olsen.

Flere nabokommuner har vist sin interesse for arbeidet.

- Så lenge vi kan være med å gjøre forskjeller i samfunnet, så vil vi gjerne stille opp og bidra med vår kompetanse, avslutter Olsen.

TRYGGHET: For Jørgen Harper (17) har det vært en trygghet å ha Treffpunkt fast en gang i uka i Tromsø.
SKI: Aktiv Lyngen hadde med seg mange ungdommer på skitur til Målselv Fjellandsby. Foto: Privat
TURNERING: Her er fra en fotballturnering i julferien i fjor. Dette er et av mange tilbud i Aktiv Lyngen. Foto: Privat