I følge en undersøkelse gjort av Opion har gjort for KLP kommer det fram at de fleste som har opprettet sparing for egne barn hjelper barna med å komme seg inn boligmarkedet.

– Men det finnes fallgruver foreldrene ikke tenker på, opplyser KLP i en pressmelding.

Lånebehovet flytter seg fra barna til foreldrene. Foreldregenerasjonen hjelper blant annet til ved å ta opp egne lån.

– Vi ser to trender i markedet. Det ene er foreldre som hjelper barna inn på boligmarkedet for første gang, den andre for å hjelpe barna inn i boligmarkedet igjen etter en endring av deres livssituasjon, for eksempel etter en skilsmisse eller lignende, sier Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken.

Samvittigheten vinner

Strenge utlånskrav og økende boligpriser er hovedårsakene til at det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet.

– Mange foreldre føler nok at de må strekke seg for å hjelpe poden inn i boligmarkedet. Samvittigheten vinner i noen tilfeller over foreldrenes evne til å tenke realistisk om egen og familiens økonomiske situasjon og fremtid. Det er også fort gjort å glemme at om et par år er det lillebror eller lillesøster som kan komme til å kreve tilsvarende hjelp, sier Andersen.

Banksjefen råder foreldrene til å bruke tid på å kartlegge egen økonomisk situasjon og tenke gjennom egne fremtidsplaner.

– Hvis foreldrene har planer om å bygge på hytta, kjøpe ny bil eller trygge tilværelsen som pensjonister, bør de ta dette med i betraktningen når de bidrar økonomisk til barnas bolig. De bør legge kausjonsansvaret på et nivå som ikke skaper for store hindringer for egne framtidige planer, sier han.

adm.dir KLP Banken, Leif Magne Andersen. Foto: Pressefoto