En syrisk familie på seks personer ankommer Kvænangen førstkommende onsdag. Familien som skal bosettes er et par i 30-årene med fire mindreårige barn.

Syrerne er overføringsflyktninger, som kommer til Kvænangen rett fra Tyrkia. Før de kommer har de gjennomført et kurs om Norge.

- Dette blir veldig spennende. Vi håper Kvænangsværingene tar imot de med et åpent sinn og ønsker dem velkommen i det vi allerede har av tilbud og aktiviteter, sier etatsleder for oppvekst og kultur, Kristin Anita Hansen.

Interkommunalt samarbeid

Cornelia Olbrich er nyansatt introduksjonskoordinator, og skal sørge for at de nye innbyggerne trives og får det de har krav på, deriblant norsk – og samfunnsfagsopplæring, samt språk – og arbeidspraksis gjennom et introduksjonsprogram. Etter omfattende helseundersøkelser vil barna også begynne i barnehage og på skole.

Olbrich er utdannet som skolepsykolog og engelsklærer, og har aldri før hatt en liknende jobb. Hun tror det blir travelt men også spennende.

- Vi har inngått et samarbeid med flyktningetjenesten i Nordreisa og Skjervøy hvor vi har kjøpt et felles fagsystem. Vi får et tettere samarbeid, noe jeg også har etablert med Loppa og Hasvik hvor de har mye erfaring fra tidligere, sier hun.

Flere kommunale boliger

Allerede i oktober er det ventet en til familie, samt to enslige menn. Også de er fra Syria.

Hansen forteller at kommunen har takket ja til det antallet flyktninger de har kapasitet til å ta imot for øyeblikket. I første omgang vil kommunale boliger være et springbrett for dem.

- Kommunen skal ta i bruk Hamarøymodellen og vi håper vi at vi innen neste år har på plass fem nye boenheter. Det er ikke dermed sagt at det skal bo flyktninger der, men vi får økt kapasitet i en situasjon hvor vi i dag har få ledige kommunale boliger. Kommunen har nylig også leid to boliger på det private markedet.

Hun forsikrer Kvænangsværingene om at flyktningene ikke har fortrinnsrett.

- Det er viktig at folk som allerede bor i kommunen og står på vent får tilbud først.

Ønsker innspill

Selv om bolig kan bli en utfordring, ser Hansen og Olbrich på jobbmarkedet som den største flaskehalsen. I Kvænangen er over 60 prosent sysselsatt i kommunen og det er få private aktører.

- Det er viktig at vi er i dialog med de som kommer før vi planlegger. Hva ønsker de, hvilken erfaring og bakgrunn har de. Vi ønsker selvsagt innspill fra innbyggerne på hvor de kan jobbe!

Også er det viktig at kommunen, som sysselsetter flest, også er flinke til å ta imot flyktningene på språk og arbeidspraksis, sier Hansen.

- I Nordreisa hadde prosten med seg en flyktning i språkpraksis. Dette synes jeg er veldig positivt. Vi må være kreative, sier Olrich.

Kvænangen kommune har gjort et vedtak som sier at kommunen kan bosette inntil 45 flyktninger innen 2018.