Skjervøy: Fylkestinget har bevilget midler til å tilpasse førsteetasje ved skolen for utleie til Lerøy Auroras visningslokale, en såkalt visningskonsesjon. Det har også blitt bevilget midler til Newton-rom med fokus på kyst og havbruk i Skjervøy kommunes regi og tilpasning av produksjonshall til læringsformål.

Ingen anbud

Til nå har ingen av planene gått i orden og framtiden kan se mørk ut.

– Dessverre fikk vi ingen anbud vi kunne bruke, men håper å ha på plass en kontrakt innen 1. november. Det er særdeles uheldig hvis ikke dette går i orden, med tanke på å sikre Skjervøy som videregående skolested. Vi er allerede forsinket og jeg skulle egentlig åpnet dette rommet i høst, sier Roar Sollied til Framtid i Nord.

Lavere elevtall

Et lavere elevtall kan også skape problemer for den videregående skolen.

– I tillegg til at vi sliter med å få realisert det vi har vedtatt, så er det generelt økonomisk tøft for de videregående skolene i regionen. Dette på grunn av at elevtallet rundt om fylket går ned – utenom i Tromsø. Et lavere elevtall fører igjen til mindre penger og dette må vi forholde oss til, sier Sollied.

Styrelederen avslo

Sollied inviterte i 2015 fire oppdrettsselskaper i Nord-Troms til å jobbe sammen om en undervisningsavtale for en ny undervisningstillatelse, som ville være tre ganger større enn den som er der i dag.

– Det ble da forhandlet fram til enighet, men selskapenes styrer avslo. I sum kommer alt dette svært ubeleilig. Så lenge vi ikke får landet det vi har vedtatt, kan det fort bli revurderinger med den store elevnedgangen og følgende inntektssvikt og budsjettutfordringer som følger, sier fylkesråden.

Liten oppgang

Etter at Fylkeskommunen i år har hatt en anbudsrunde, har ingen svart innen fristen 26. juli. Sollied ønsker nå å få til en siste forhandlingsrunde med konkrete aktører for å få på plass en avtale til årsskiftet.

– Vi har faktisk en liten oppgang i deltakelsen på Naturbruk blått i Troms til tross for at elevtallet er litt lavere. Skolene i Nord-Troms og Senja skal betjene behovet i hele Troms og vel så det. For Nord-Troms er sjømatnæringa svært avgjørende. Derfor er det viktig at alle parter nå drar lasset sammen, oppfordrer Sollied.

Skal møte elevene

Sollied skal nå arbeide hardt i tiden framover for å få vedtakene igangsatt.

- Vi har et så lite miljø allerede i Nord-Troms, og får vi ikke den plattformen og det faglige miljøet vi kan tenke oss og bygge videre på – så tør jeg ikke tenke på hva konsekvensene bli, fortsetter han.

I regi av Troms Venstre, var han på Skjervøy for å snakke om muligheter og utfordringer i videregående opplæring i Troms mandag kveld. Tirsdag skal han møte ungdomsskoleelever i Nord-Troms i forbindelse med Sjømatseminaret.

Snarlig løsning

Rektor ved Nord-Troms videregående skole er bekymret for situasjonen.

- Vi synes det er veldig viktig at dette kommer på plass så snart så mulig. Det er veldig skuffende når vi har prøvd å få det til, sier Olaug Bergset.

Hun mener det er de blå linjene på Skjervøy som er nøkkelen ved skolestedet.

Fylkesråd for utdanning, Roar Sollied (V). Foto: Arkivfoto
Rektor ved Nord-Troms videregående skole, Olaug Bergset, er bekymret for situasjonen. Foto: Johanne P. Elvestad