Liv Hestdal fra Kåfjord ble både glad og overrasket da det i slutten av juni dumpet en helt spesiell invitasjon ned i hennes postkasse. Liv var aldri i tvil om at hun skulle takke ja da kongehuset inviterte til hagefest på slottet.

Det var heller ikke Herborg Ringstad. Nordreisa-damen som er en god kjenning av Liv. De to damene holdt hverandre med selskap da de for aller første gang fikk muligheten til å komme på «innsiden» av slottet. Både hun og Liv fikk et meget innholdsrikt og spesielt døgn i hovedstaden sammen med kongefamilien, statsministeren og en rekke andre celebre gjester.

Les også: Følg Rune da han møtte kongeparet

– Jeg valgte å reise dagen før for å være på den sikre siden. Jeg kunne ikke la en slik mulighet gå fra meg, sa en oppglødd kåfjording da Framtid i Nord pratet med henne i etterkant av den flotte seansen i slottsparken. Hun måtte tenke seg om da lokalavisa ville vite hva det var som hadde gjort sterkest inntrykk. Liv mente det ikke var lett å være konkret på nettopp det spørsmålet.

Talene gjorde inntrykk

– Det er mange inntrykk som skal fordøyes etter en seanse som dette. Jeg har nesten lyst til å si at det var hele settingen som førte til at dette var så bra. Men dersom jeg skal trekke frem en eller to ting må det bli talene til henholdsvis kongen og dronningen. De syntes jeg var veldig flotte. Budskapene som Kong Harald og Dronning Sonja formidlet gjorde i aller høyeste grad inntrykk, sa Liv.

Hestdal og Ringstad hadde noen heftige timer foran seg da de troppet opp på den store slottsplassen og gjorde seg klare for slottsbesøk. De var på langt nær alene ettersom det var sendt ut 1500 invitasjoner til den samme festen. Det ble litt venting før de kom seg på innsiden ettersom vertskapet ville ha kontroll på hvem de slapp inn. Sikkerheten var på tropp da damene ankom slottet.

Se video: Dette føler Dronningen selv om Reisa nasjonalpark

Spilte på lag

Liv og Herborg kunne konstatere at været spilte på lag med arrangørene av slottsfesten. Det var som en fin sommerdag da de troppet opp. Sola og den behagelige sommertemperaturen var helt klart med på å kaste glans over det stilfulle arrangementet. Gardemusikken spilte både på slottsplassen og inne på hagefesten. De dyktige musikerne satte i aller høyeste grad farge på slottsfesten.

– Jeg må nesten få lov til å trekke frem Kari Bremnes også. Hun er bare helt fantastisk. Den nordnorske artisten er kjempedyktig, sa Liv som i sommer var aktuelle for et litt mindre arrangement i Tromsø da kongen var på besøk i nord. Hun er glad for at det ble Oslo-tur i stedet ettersom opplegget i storbyen var så enestående. Både Liv Hestdal og Herborg Ringstad er sentrale i det lokale Røde Kors-arbeidet i sine respektive kommuner. De gjør en stor innsats der.

– Jeg har de siste årene vært så heldige å få reise mye i Norge som er et fantastisk flott land. Det er få som har så fine fjell, daler, fjorder, øyer, holmer og sjøer som det vi har. Men det beste med dette praktfulle landet er alle de flotte menneskene. De som i nord, sør, øst og vest står på hver eneste dag for at vi skal ha det best mulig. Jeg har også lyst til å trekke frem alle innvandrerne som er med og bidrar, sa Kong Harald i talen som har fått så mye skryt.

storstilt: 1500 mennesker fra hele landet er invitert av kongeparet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix