ITU ble etablert i Nordreisa i 2012 og er teatergrupper som setter opp forestillinger basert på kvensk kultur, tre stammers møte og lokal kultur.

Nå har barnegruppa startet en konkurranse der alle som vil kan sende inn sin julefortelling, og den beste julefortellinga skal barnegruppa lage teater av. Inger Birkelund og Marina Makarenko er instruktører.

– Vi skal lage skuespill som heter Din drømmejul. Men først skal vi ha en skrivekonkurranse om det beste teaterstykket, og den som vinner får to gratisbilletter til forestillinga, sier Klara Link Istre (11).

Samles på Point

Hver fredag samles barnegruppa i ITU rett etter skoletid på Point for å ha teaterverksted. Der får barna mat før verkstedet starter opp.

– Det er veldig bra at vi kan gå hit rett etter skolen, for da slipper vi å bli kjørt hjemmefra. Også får vi mat her, og foreldrene våre trenger bare å hente oss, sier Link Istre, som ser mange fordeler med opplegget.

Hun er usikker på hvor mange som vil delta i konkurransen, og bekymrer seg litt for at det blir veldig, veldig mange deltakere.

– Enn hvis vi får 100 brev!? spør hun.

– Da må vi nok lese alle, svarer Maja Runesdatter Vikebø (11).

– Gleder oss veldig mye!

Runesdatter Vikebø elsker å samles sammen med resten av teatergruppa. Hun gleder seg veldig til de skal ha juleforestilling.

– Det er kjempegøy å stå på scenen og lære om teater! Vi gleder oss veldig mye til juleforestillinga på Halti, sier Maja Runesdatter Vikebø (11).

– Jeg håper at mange vil være med på skrivekonkurransen, sier Marie Kristine Hansen (12).

Barnas drømmer i fokus

Instruktør Marina Makarenko sier de ønsker å få fram drømmene til barna gjennom skuespillet og skrivekonkurransen.

– Hva drømmer barna om? Jeg tror ikke det alltid er dyre julegaver, men at det er mye mer i drømmene til barna. Vi ønsker å vise fram hva barna faktisk drømmer om, sier hun.

– Skrivekonkurransen starter nå, også blir vinneren kåret i slutten av september. Bidragene kan leveres via Facebook eller på Halti. Det er barna i teatergruppa som avgjør vinneren.

Imens teatergruppa venter på bidragene, er det tegning, skriving og filmlaging som står på timeplanen.

– Nå tenker vi på hva vi drømmer om gjennom skriveverksted, filmlaging og tegning. De som ikke enda kan skrive, kan tegne det de drømmer om. Og til slutt lager vi alt til et stort skuespill, sier Makarenko.

Instruktør Marina Makarenko forklarer deltakerne på teaterverkstedet hva de skal gjøre i oppvarminga. Foto: Siri Bergset Elvestad