Fylkesmennene i Hordaland, Rogaland og Troms la tirsdag fram sin granskingsrapport etter at Stavanger Aftenblad i januar trykket en omfattende reportasje om en 15-årig jentes erfaringer i to og et halvt år under barnevernets omsorg.

Avsløringene førte til den største granskingen tilsynsmyndighetene i Norge har gjort av én enkelt barnevernssak. Hordalands fylkeslege Helga Arianson, som har ledet granskingen, sier mye har gått galt i denne saken.

– I korthet fikk hun ikke forsvarlig omsorg og hjelp under barnevernets omsorg. Saken er preget av mangelfull kunnskap, summarisk saksbehandling og manglende involvering. Dette har igjen ført til mye unødvendig tvangsbruk. Det er dessuten alvorlig at vi som tilsynsmyndighet ikke har klart å fange opp dette. Vi har ikke gjort jobben vår, sier Arianson.

14 etater og institusjoner er gransket av de tre fylkesmennene. Seks av dem har begått til sammen 15 lovbrudd, ifølge rapporten. De fleste dreier seg om at jenta ikke har fått en forsvarlig omsorg eller blitt lyttet til. De tre fylkesmennene erkjenner også at de har sviktet i å kontrollere at jenta fikk forsvarlig omsorg, og mener jenta fortjener en offentlig unnskyldning.

Rapporten er sendt til Helsetilsynet, Barne- og likestillingsdepartementet samt Helse- og omsorgsdepartementet. (©NTB)