Rambøl har varslet om oppstart av planarbeid for EISCAT 3D i Skibotndalen, og allerede neste sommer kan Storfjord bli sentralt for et internasjonalt forskningsorganisasjon som skal sette opp en av totalt tre større installasjoner for romforskning.

Totalt har prosjektet en kostnadsramme på 680 millioner svenske kroner, hvor Norges Forskningsråd har bevilget 248 millioner kroner til anlegget på norsk side.

Stor betydning

Infrastucture coordinator i EISCAT 3D, Arvid Ødegård forteller til Framtid i Nord at etableringen vil ha stor betydning for Skibotn og kommunen, selv om det ikke betyr flere arbeidsplasser når anlegget er i drift.

– Men i anleggsfasen vil det være behov for arbeidplasser, påpeker han.

I tillegg vil et anlegg med en hovedantenne på 70x70 meter, flere mindre antenner og driftsbygning ha behov for infrastruktur i form av kraft og fiber.

– Universitetet i Tromsø er i dialog med både Uninett og Bredbåndsfylket i Troms om fiberutbygging. Ting er ikke endelig avklart, men også innbyggere skal kunne knytte seg til fibertilkoblingen, forteller han til avisa.

Videre vil det nye forskningsanlegget knytte til seg et internasjonalt forskningsmiljø som kommer til å bruke feltstasjonen som allerede er i Skibotn er i mye større grad enn i dag.

– Det blir et enormt stort fokus på Skibotn, sier Ødegård.

Oppstart av anleggsarbeidet er ventet å komme i gang i løpet av sommeren 2017, og drift av anlegget kan være oppe fra 2019/20.

Naturlig valg

Ordfører i Storfjord, Knut Jentoft uttrykker stor glede over at internasjonale forskningsmiljø har sett seg ut Skibotn som en naturlig sted for forskning på blant annet nordlys.

Han ser at med denne etableringen følger blant annet fiberutbygging som igjen er en forutsetning for fremtidig næringsutvikling og vekst.

– Det er betydelige investeringer som gjøres i Storfjord. Dessuten vil universitetets tilstedeværelse bli betydelig, påpeker Jentoft.

Ordføreren sier at det er EISCAT som har tatt initiativet til etableringen, men at kommunen har lagt forholdene til rette gjennom arealplan for Skibotn.

Fredag var det folkemøte om oppstart av reguleringsplanarbeidet på Nordkalottsenteret. i Skibotn.