SLETTNES/SKIBOTN: I løpet av noen hektiske uker i månedskiftet november/desember kommer omlag 600 kinesiske turister med buss fra finske Levi til Slettnes og Skibotn. De skal oppleve blant annet bading i ishavet, nordlys og arktisk mat.

– Med seg har de verdens største mobile badstu som tar omlag 30 personer, og som blir stående i Storfjord, forteller Hallgeir Naimak fra Caravancampen Slettnes og Inga-Piirita Viik til Framtid i Nord.

Ifølge Viik er dette et nytt og spennende marked av kinesiske turister som er ute etter å få mest mulig innhold i sin reise, og da gjerne med en selfie tatt i arktiske omgivelser.

Bare begynnelsen

Det er gjennom et samarbeid med en større finsk turoperatør i Lahti at hundretalls kinesere skal til Storfjord for å oppleve ishavet ved Lyngenfjord i perioden fra 26. november til begynnelsen av desember.

Ifølge Viik og Naimak skal grupper fraktes med buss fra Levi til Slettnes hvor isbading i Storfjorden venter, før de drar tilbake til Skibotn hvor kineserne får servert laksesuppe.

Men dette er bare begynnelsen på et fruktbart samarbeid med finsk reiseliv som hele tiden søker etter nye aktører som kan tilby opplevelsespakker med fokus på arktisk vinter.

– Det er også snakk om tilsvarende pakkeløsninger med samme finske operatør litt senere på vinteren, opplyser eieren av Caravancampen Slettnes. Naimak legger til at også annet turisttrafikk fra Finland med mål om arktiske opplevelser fortsatt vokser i omfang, en økning som også kommer lokale tilbydere i Storfjord til gode.

Kafeeieren i Skibotn kan fortelle at hun har fått flere forespørsler fra andre aktører i Levi, hvor det i løpet av neste måned kommer busslass med grupper til Skibotn.

Må samarbeide

Den økende etterspørselen etter opplevelser i Storfjord som nå også har nådd et kinesisk marked, viser ifølge Viik og Naimak at lokale reiselivsbedrifter rundt Lyngenfjorden må søke et tettere samarbeid.

– Sammen kan man skreddersy pakker som er etterspurt i markedet, sier både Viik og Naimak.

Ifølge de er den korte avstanden fra Levi en stor fordel for Storfjord. Det finske fjellet i Kittilä er det største vintersportstedet i Finland med over 20 000 sengeplasser, og trekker besøkende fra heleverden som ikke bare kommer for å stå på ski.

Både Naimak og Viik poengterer at de ønsker videre samarbeid med aktører som ønsker å etablere seg med aktiviteter som gir et spennende reiselivsprodukt.

Samarbeid: Et konsept med isbading og arktisk mat er et samarbeid mellom Caravanparken Slettnes og Inga Piirita Viik ved Kafe Ruija. Foto: Jan Arild Hansen
populært: Isbading i arktiske strøk er svært populært blant utenlandske turister som gjester Finland. Arkivfoto