Innspillet kommer fra styreleder Christian Schousgaard i Aurora Liv Aid.

Saken ble drøftet på onsdagens møte i formannskapet i Lyngen.

Forslaget fra ordfører Dan-Håvard Johnsen (LTL) om å be administrasjonen utrede saken, ble enstemmig vedtatt.

- Vi ønsker å vite mer hva det innebærer å bli vennskapsby. Samtidig må vi unngå å tråkke i den politiske salaten, forteller Johnsen.

- Vi må tenke nøye gjennom konsekvensene, hvis Lyngen blir vennskapsby med en flyktningleir, påpeker Sølvi Jensen (Ap).

Utveksling

Schousgaard opplyser i mailen til ordføreren at styret i Aurora Liv Aid ser for seg at hovedfokus blir på kulturell utveksling mellom ungdom.

- Ungdommen er uansett vår fremtid, både i Norge og Palestina/Libanon, skriver sturelederen.

Han minner om at slik utveksling skaper kontakt på tvers av grener, bryter ned fordommer og fremmer forståelse for forskjeller knyttet til sosiale, økonomiske, religiøse og kulturelle ulikheter. Forståelsen er helt fundamental for å unngå ytterligere polarisering i en verden som preges av vold og krig.

Pådriver

Christian Schousgaard forteller at Aurora Live Aid gjerne kan være pådriver og organisator i en prosess der Lyngen kommune aktivt går inn for å etablere vennskapsbyrelasjon med el-Beddawi.

Han bruker begrepet vennskapsbyrelasjon - ikke vennskapsby.

- Etablering av vennskapsby er per definisjon mellom to veldefinerte ”byer”, oftest kommuner eller liknende, med eget styre. Grunnen til at jeg bruker vennskapsbyrelasjon er fordi man vel kan stille spørsmålstegn ved om en flyktningleir er å regne som en ”by” i den forstand.

- Målet er ikke å støtte organisasjonene bak eller leirledelsen, men alene å hjelpe mennesker som bor under kummerlige forhold i leirene. De er uten rett til pass, uten rett til å kjøpe jord eller bolig i Libanon og med begrenset rett til jobb, sier Christian Schousgaard i Aurora Live Aid.