For selv om det kom litt julesnø fredag på lillejulaften, har perioden fram til nå vært svært gunstig for entreprenøren som har ansvaret for byggingen av den nye Langbakken-traseen – Elvenes maskin.

Vil ikke ha snø

Prosjektleder Asbjørn Kleivan har i alle fall ikke bestilt snøen på lille julaften. Han håper at den ordentlige vinteren fortsatt lar vente på seg.

– Jeg håper jo at det været vi har hatt fram til nå fortsetter i hele anleggsperioden. Men det skal vel godt gjøres. Noe snø vil nok komme, sier Kleivan, og fortsetter:

– Lite snø i fyllingene våre gjør jo helt klart at ting går lettere. Bare det å slippe og bruke tid på å flytte snø er jo en fordel for oss, sier Kleivan.

Værhardt

Den nye Langbakken-traseen går ikke akkurat i den minst værharde delen av Skjervøy. Det har Narvik-entreprenøren merket.

– Ja, klart – vi har hatt litt vær og vind. Men vi har vært ute en vinterdag før og vet hvordan det kan være. I gamle dager var det jo sånn at man ikke drev anlegg på vinteren. Men nå har man så mye fint utstyr at man kan jobbe hele året. Vi bruker utstyret til å bli kvitt vinteren, sier Kleivan.

Lite tele

Og når temperaturene holder seg på pluss-siden, så har man også minimale problemer med tele i bakken.

– Det som er av tele er så lite at det er ingenting å snakke om. Det er ikke plagsomt i det hele tatt.

Prosjektet i Langbakken, som skal være ferdig i desember 2017, innebærer blant annet fjerning av 120.000 kubikk med stein – inkludert to skjæringer i fjellet.

– Det er veldig mye – mer enn det vi trenger til selve veibyggingen. Det er beregnet et overskudd av fjellmasser på 15.000–20.000 kubikk.

Utfordrende fjell

Han understreker at prosjektet går veldig bra, selv om fjellarbeidet ikke er lett.

– Det har vært litt utfordrende å få god fart på selve fjellarbeidet. Vi er litt forsinket der i forhold til vår egen tidsplan. Vår plan er å være ferdig med fjelluttaket til 1. mars–av hensyn til fuglereservatet i nærheten. Så planen å være ferdig med sprengningen til 1. mars, sånn at vi kan bygge opp selve veien fra da og utover, sier Kleivan.

ETT ÅR IGJEN: Om ett års tid er den nye traseen til fylkesvei 866 klar. Den gamle Langbakken blir da gang- og sykkevei. Illustrasjon: Statens vegvesen