– Sannhetskommisjonen skal ikke fordele skyld, men søke sannhet. Å bringe sannhet fram i lyset, det er forsoningens kjerne, sier stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) til Vårt Land.

Sammen med partikollega Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms har hun fremmet et representantforslag der de ber Stortinget om å sette ned «en granskingskommisjon som skal være en sannhetskommisjon for fornorskningspolitikk og urett begått mot det samiske og kvenske folk i Norge».

– Vi vet en del om fornorskningspolitikken, men vi trenger en samlet oversikt, et felles ståsted for ferden videre, sier Bergstø til Vårt Land.

Fra midten av 1800-tallet og fram til omkring 1980 ble det gjennomført en aktiv assimileringspolitikk av samer i Norge i regi av norske myndigheter. I 1997 beklaget kong Harald fornorskningspolitikken for første gang på vegne av norske myndigheter i en tale til Sametinget.

6. februar er det 100 år siden samenes første landsmøte i Trondheim. Siden 1993 er Samefolkets dag feiret på denne datoen, og i 2003 ble dagen offisiell flaggdag. (©NTB)