Ved terminoppgjøret for høst 2016 viser tallene at elevene ved de videregående skolene i Troms har vært borte 3,16 dager. Det er en reduksjon på 25,1 prosent fra høsten 2015, da elevene i snitt hadde 4,22 dager fravær melder fylkeskommunen i en pressemelding.

Over to år har fraværet sunket med 28 prosent.

Splittede meninger

Den nye fraværsgrensa på ti prosent som ble innført ved starten av dette skoleåret har vært gjenstand for mye debatt. At den holder elevene på skolen er det uansett ingen tvil om, mener elevrådsleder Sigvart Andersen ved Nord-Troms VGS.

– Det er mange splittede meninger om den, og enkelte har veldig mye mot den. Resultatmessig viser det seg jo at den faktisk fungerer, sier han.

Andersen forteller at han hele tiden følger med på hva som skjer på skolen, og sier han ser en betydelig forskjell etter at fraværsgrensen ble innført.

– Enkelte som kanskje har vært typiske skulkere viser ikke tegn til det lenger, sier han.

Han forteller videre at elevene i starten hadde en veldig negativ innstilling til den nye regelen, men at de etter hvert har blitt vant til det.

– Den har nok hatt stor betydning, og selv er jeg veldig positiv til den. Jeg mener likevel man burde åpnet for å tilpasse, siden det går utover enkelte folk som den egentlig ikke bør påvirke i den grad.

Ugyldig fravær

Elevrådslederen viser blant annet til kjøretimer, som ikke teller som gyldig fravær, og som nå har blitt problematisk å gjennomføre i skoletiden uten å overgå fraværsgrensa.

– For de som går yrkesfag og skal bli elektriker eller jobbe på verksted, så er bil en nødvendighet, men nå er det kanskje flere som ikke vil risikere å ta kjøretimene i frykt for å få for mange prosent fravær, sier han.

– Det er noe vi har snakket mye om, og som det har vært mest klager på, legger han til.

Andersen peker også på at sykdom ikke er gyldig fravær med mindre man har legeerklæring, og dette har igjen medført at elevene kommer på skolen til tross for at de er syke.

– Nå har vi ikke hatt store sykeutbrudd på skolen, men det er jo en smitterisiko. Folk frar på skolen mens de omtrent er dødssyke, så det går en grense for når man faktisk bør holde seg hjemme.